Ekologiczne wino

Co powiecie na to bym dzisiaj zaproponowała wam wino… bio? Co to właściwie oznacza i czy faktycznie różni się od standardowych win? Jeżeli chcecie poznać moje zdanie, zapraszam do lektury kochani :).

Zanim przejdę do krótkiej recenzji wina, które ostatnio próbowałam pozwólcie, że wyjaśnię o co chodzi z tym całym bio. Wino, które zostało oznaczone symbolem bio to nic innego jak wino, które powstaje z upraw ekologicznych winogron. Podobnie jak inne tego typu produkty, odznacza się tym, że musi przejść szereg kontroli by uzyskać etykietkę bio, a więc bez oprysków, pestycydów itd. Jak to wygląda w smaku?

DNA Murviedro Signature Eko to wino czerwone, wytrwane, które pochodzi z Hiszpanii, a dokładniej z regionu Alicante. Należy do win spokojnych i powstaje w 100% z jednego szczepu jakim jest Monastreli. Zawartość alkoholu wynosi 13,5% i występuje w butelce o standardowej pojemności 750 ml.

To bardzo dobre, dojrzałe wino, które wyraźnie odznacza się nutą wanilii i mokki. Bardzo miękkie taniny. Przyjemny, lekko tostowy finisz. DNA Murviedro Signature Eko powstaje z niskich winogron z uprawy ekologicznej, która znajduje się na południu Alicante. Idealnie nadaje się do czerwonych mięs, dziczyzny i gęsiny ale także do dojrzałych serów. W 2016 roku otrzymało nagrodę na prestiżowym konkursie Challenge International du Vin 2016.

Zecydowanie polecam wszystkim, którym zależy na eleganckiej kolacji. Cena jak na takie wino bardzo atrakcyjna. Za butelkę DNA Murviedro Signature Eko zapłacicie około 47 zł.

Źródło zdjęć: google.com

Leave a Comment