To jaką przystawkę wybierzemy do konsumpcji wina nie do końca powinno być podyktowane wyłącznie przez nasze podniebienie. Nie wiem czy wiecie ale każde wino ma zarezerwowane odpowiednie produkty spożywcze i dzisiaj zajmiemy się jednym z nich. Co pasuje idealnie do wina? Oczywiście ser! Patrząc ogólnie będziemy mieli rację jednak osoby bardziej wtajemniczone i zorientowane doskonale zdają sobie sprawę, że sprawa jest odrobinę bardziej skomplikowana. No właśnie, na czym rzecz polega? Są takie proste zasady, których znawcy win na pewno się trzymają czyli dobór odpowiedniego sera do rodzaju wina. Polecam zapisać i zapamiętać te zasady. Tak więc…

  • Wino Chardonnay – ser brie
  • Wino Merlot – ser gouda
  • Wino Cabernet Sauvignon – ser cheddar
  • Chianti – ser parmezan
  • Wino Sauvignon blanc – ser gruyere, mozarella
  • Pinot grigio – ser ricotta
  • Riesling – ser pleśniowy

To rodzaje win i rodzaje serów jakie powinniście łączyć. Głównie chodzi tu o wydobycie smaku wina poprzez dobór odpowiedniego sera. Oczywiście nie twierdzę, że należy się bezwzględnie (pod groźbą śmierci) trzymać powyższych zaleceń jednak śmiało mogę potwierdzić, że ten podział faktycznie ma swoje uzasadnienie. Jestem osobą, która wypróbowała chyba wszystkie możliwe połączenia win z serami i te są zdecydowanie najlepsze. Polecam napisać je sobie na kartce i korzystać tak długo aż je po prostu zapamiętacie :). A dla chętnych… znalazłam na stronce bardzo ładną grafikę, którą możecie wydrukować, oprawić i powiesić dzięki czemu na pewno szybciutko zapamiętacie co z czym i jak ;).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.