Mój dzisiejszy wpis powinien spodobać się wszystkim fanom wina :). Będzie to swoistego rodzaju poradnik w którym znajdziecie informacje o tym jak łączyć wino z serami i ziołami oraz jaka temperatura odpowiada każdemu szczepowi. Popularna deska serów i wędlin o której miałam już okazję pisać daje pole do popisu jednak jest kilka zasad, których należy przestrzegać by wszystko było smaczne ;).

  1. Wina białe jak np. Charodonnay, musujące oraz szczepy czerwone jak Cabernet Sauvignon, Shiraz i Merlot łączymy z serami miękkimi jak np., Brie, Mozzarella czy Ricotta.
  2. Pół miękkie sery jak np., gouda i wszystkie 'blue’ łączymy z białym Chardonnay, Rieslingiem i Cabernet Sauvignon oraz z białym bąbelkowym i czerwonym Chianti.
  3. Sery pół twarde jak Cheddar, Szwajcar czy Provolone wszystkie wymienione powyżej.
  4. Twarde sery typu Parmesan czy Cheddar idealnie komponują się z Chardonnay, Merlot, Shiraz, Chardonnay oraz Burgundy i Zinfandel.

A poniżej podział bardziej szczegółowy.

  • Cabernet Sauvignon łączymy z serem niebieskiem tzw. 'blue’, z serami maziowymi czyli np. Munster czy Limburger.
  • Pinot Noir łączymy z serami klasycznymi np., popularna Gouda, ser Feta, Szwajcar tzw. 'Swiss: czy Port Salut.
  • Szczep Pinot Gris pasuje z serem Muenster, Goat, Gouda czy Edam.
  • Szczep Sauvignon Blanc łączymy z Goat, Asiago, Gouda i Gruyere.
  • Gruner Veltliner łączymy z Muenster, Goat i tzw. 'Blue’.
  • Szczep Zinfandel idealnie skomponuje się z serem Cheddar, serem owczym, niebieskiem i Feta.
  • Riesling łączymy z serem Gouda, Brie, Blue i Colby.
  • Merlot wspaniale współgra z serem Brie, Gorgonzola, Camembert i Cheddar.
  • Champagne to zdecydowanie ser Beaufort, Colby, Edam i Brie.

Już niebawem kolejny post z którego dowiecie się w jakiej temperaturze serwować poszczególne szczepy.

Źródło zdjęć: pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.