Szybka i pyszna kolacja z serem pleśniowym oraz argentyńskim winem w roli głównej

Ja, wielbicielka wina oraz serów, najlepiej w jednym połączeniu, uwielbiam gotować dania jak najbardziej serowe… Szukając ciekawych przepisów sprawdzam je, i chętnie dzielę się najlepszymi. Dziś polecam danie makaronowe z serem pleśniowym.

2Lista zakupów:
pełnoziarnisty makaron penne- 150g
pierś z kurczaka- 200g
śmietana kwaśna 18%- 2łyżki
ser lazur z porostem niebieskiej pleśni- 80g
olej
przyprawy- sól, pieprz, czosnek

Wykonanie dania

1Najpierw przygotowujemy kurczaka- kroimy na małe cząstki, obtaczamy w pieprzu, soli oraz czosnku. Makaron gotujemy wg przepisu, najlepiej by był lekko twardy. Kurczak nasycił się przyprawami, więc podsmażamy go na patelni z olejem. Makaron się gotuje a my w tym czasie wykonujemy sos- do kurczaka dodajemy śmietanę, 3mieszamy. Następnie kruszymy ser lazur i dorzucamy na patelnię. Całość mieszamy i utrzymujemy na patelni do momentu całkowitego rozpuszczenia kawałków niebieskiego bohatera. Do sosu i kurczaka wrzucamy gotowy makaron, tak by całość „przeszła sobą”. Gotowe. Niebieski lazur daje niezwykły aromat i smak daniu, taki sos jest wyrazisty w smaku ale aksamitny w konsystencji, mmmmm…..

A do takiego dania zakupiłam czerwone, wytrawne wino argentyńskie- Misterio ze szczepu Cabernet Sauvignon. Misterio posiada głęboką, rubinową barwę. Wyczuwalna nuta pieprzu i czarnej porzeczki doskonale pasuje do dania. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.