Wino w kuchni- zupa z wina

1Spotkanie z przyjaciółmi, a może rodzinne spotkanie. A może przepis jak zaskoczyć teściową niebanalnym daniem? Albo wiem, taki przepis doskonale komponuje się z romantyczną kolacją we dwoje.

Zupa winna szodowa

Sama nazwa brzmi enigmatycznie, zagadkowo… Dlatego ten przepis zwrócił moją uwagę. Po drugie przyprawę stanowi moja ulubiona przyprawa- cynamon. Lubicie cynamon? Domowa szarlotka z cynamonem to dla mnie najlepszy deser. Albo latte z cynamonem, mmmmm…

2Przepis na zupę szodową

Potrzebne będą składniki: 8 żółtek, 1 litr stołowego białego wina, 30 dag cukru, cynamon wg uznania oraz biszkopciki. Najlepiej małe okrągłe lub kocie języczki z cukrem kryształem. Biszkopty zostawiamy na koniec do gotowej zupy. Ucieramy mocno żółtka do tzw. białości z miałko stłuczonym cukrem. Następnie wlewamy wino oraz 3 szklanki wody. Doprawiamy cynamonem do smaku. Całość mieszamy i ogrzewamy na ogniu, ciągle wybijając trzepaczką aż zgęstnieje. Ma się utworzyć piana. Gdy się pojawi zdejmujemy zupę z ognia, serwujemy w dekoracyjnych miseczkach z biszkoptami. Jest to taka zupa deserowa, o bardzo ciekawym smaku.

4A do zupki koniecznie orzeźwiający drink na bazie wina?

Przepis na Pall Moall. Winny drink z lodem na panujące upały. W dużej szklance barowej mieszamy lód, kieliszek słodkiego wermutu, kieliszek ginu, oraz kieliszek wytrawnego wermutu. Dodajemy 10 ml likieru miętowego i parę kropel orange bittera lub nalewki pomarańczowej. Podajemy ze słomką i palemką.

Leave a Comment