Tym razem powrót do korzeni, a zatem zaproponuję wam genialne, czerwone i wytrawne wino hiszpańskie. Miałam okazję kosztować je dwukrotnie i muszę przyznać, że za drugim razem byłam pod jeszcze większym wrażeniem. Pierwszą butelkę dostałam od znajomych z okazji imienin, a drugą serwowała jedna z moich ulubionych restauracji w Warszawie. Zanim przejdę do opisu, chciałabym nadmienić, że moi znajomi również byli pod dużym wrażeniem tego trunku :).
Baigorri Reserva to wino, którego produkcja odbywa się w Hiszpanii, a dokładniej w rejonie Rioja czyli jeden z najbardziej popularnych regionów winnic w tym kraju. Baigorri Reserva powstaje w 100% ze szczepu Tempranillo. Jak wspomniałam wcześniej to wino czerwone, wytrawne. Baigorri Reserva występuje w butelkach o standardowej pojemności 750 ml. Sugerowana temperatura to 16 stopni Celsjusza. Baigorri Reserva nie należy do najtańszych. Za butelkę tego trunku należy zapłacić w granicach 140 zł.
Wino Baigorri Reserva jest oleiste, gęste, bogate w nuty ciemnych owoców jak wiśnie i śliwki. Wyraźnie wyczuwalna nuta leśnych owoców. Piękny aromat wanilii, ziół i co ciekawe – orzechów. Idealna równowaga, bardzo aksamitne i wyważone. Wspaniale komponuje się z czerwonym mięsem ale także z pieczonym drobiem lub jagnięciną.
Osobiście uważam, że to jedno z ciekawszych win czerwonych, wytrawnych jakie miałam okazję próbować. Bardzo charakterystyczne i głębokie. Zdecydowanie nadaje się na eleganckie kolacje i przyjęcia. Fani wytrawnych trunków będą zachwyceni. Warte każdej złotówki.
Źródło zdjęć: google.com