Co prawda jest już po świętach i potrawy wielkanocne już dawno zjedzone jednak koleżanka podrzuciła mi świetny przepis na białą kiełbasę. W zasadzie są to wskazówki jak doprawić białą kiełbaskę, żeby była aromatyczna i lekko 'zadziorna’ w smaku ;). Osobiście uwielbiam białą kiełbasę i staram się ją przyrządzać nie tylko w okresie świątecznym. Obecnie mam w lodówce jeszcze kilka sztuk, które 'ukradłam’ z świątecznego stołu mojej babci. Moja babcia jest wspaniałą kucharką i biała kiełbasa w jej wykonaniu to mistrzostwo świata! Oczywiście mam na myśli zrobienie białej kiełbaski. No ale nie o tym miałam pisać ;). Tak więc jak przyprawić białą kiełbasę, żeby zaskoczyć swoich gości? Musicie przygotować:
- białą kiełbasę
- świeże gałązki rozmarynu
- dwie butelki czerwonego, wytrawnego wina – nie może być zbyt intensywne w smaku
- czarne oliwki – słoiczek
- cebula
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przyrządzenie kiełbasy z powyższymi składnikami jest bardzo proste. Kiełbaskę należy podsmażyć na oliwce i następnie stopniowo dodawać pokrojoną w talarki cebulę, podlewać czerwonym winem, dodać rozmaryn i czarne, drylowane oliwki. Biała kiełbasa szybko chłonie czerwone wino więc przygotujcie dwie butelki wina – to nie przesada ;)! Na patelnię możecie wrzucić kilka ziarenek czarnego pieprzu. Kiełbaska powinna być ładnie zarumieniona a cebulka w pięknym złotym kolorze. Nie żałujcie rozmarynu! Nada on bardzo świeży smak :). Tak przyrządzoną kiełbasę wystarczy podać z chrupiącym pieczywem. Musztarda i ketchup zabroniony bo zabije boski smak potrawy! Wino nadaje się do wszystkiego ;)!
Źródło ikony wpisu: juimg.com