Owoce, warzywa to zdecydowanie najlepsze źródło witamin. Jeśli do tego dodamy napój bogów jakim jest wino, to uzyskamy prawdziwy eliksir!
Sałatka owocowa
Połączenie wielu owoców w jednym daniu zdecydowanie podnosi wartość żywieniową. Do sałatki potrzebujemy: 2 banany, 2 pomarańcze, 2 kiwi, 2 małe brzoskwinie, garść fig, odrobinę cynamonu. Owoce kroimy na dość duże cząstki, niebyt regularne. I zalewamy tak prawie całkowicie ulubionym białym winem lub takim na jakie tylko mamy ochotę. Odstawiamy do lodówki na godzinę by owoce nabrały aromatu wina. Kto się pisze na taką kolację?
Na zdrowie!
Banany– ich gruba skórka doskonale chroni przed utratą cennych skłaników takich jak: beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K.
Pomarańcze– znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B
Kiwi– doskonałe źródło witaminy C, jak również E, K
Brzoskwinie– Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP
Figi– są źródłem witaminy C, witaminy z grupy B, witaminy PP oraz beta-karoten
A wino?
Już nie raz rozpisywałam się o walorach zdrowotnych wina. Warto przypomnieć choć kilka najważniejszych właściwości: poprawa działania układu trawiennego poprzez wzmożenie wydzielania soków trawiennych; zmniejszenie ryzyka wystąpienie chorób układu krążenia; silne działanie przeciwutleniające, zapobieganie odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych; zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu; działanie antyseptyczne oraz bakteriobójcze oraz co bardzo ważne- przeciwnowotworowe. Smacznego i na zdrowie!