Ostatnie wpisy na blogu skupiają się wokół win z wyższej półki, za które musimy „słono” zapłacić. Mam nadzieję, że nikogo nie zniechęcę kolejnym tego typu postem ale postanowiłam, że muszę podzielić się z wami swoimi najlepszymi typami dzięki czemu będziecie mieli z czego wybierać ;). Tym razem jedno z moich ulubionych włoskich win czyli Brunello Di Montalcino D.O.C.G. Miałam przyjemność kosztować to wino we Włoszech i muszę przyznać, że praktycznie za każdym razem, niezależnie od producenta, była zachwycona jakością. Niestety w Polsce za Brunello płacimy zdecydowanie więcej ale myślę, że raz na jakiś czas, można sobie pozwolić.
Campogiovanni Brunello Di Montalcino D.O.C.G. to wino wytrawne, czerwone, oczywiście produkowane w jednym z najpiękniejszych regionów Włoch – w malowniczej Toskanii. Produkcja odbywa się w winnicy Campogiovanni w 100% ze szczepu Sangiovese clone. Campogiovanni Brunello Di Montalcino D.O.C.G. powstaje w sposób tradycyjny czylu najpierw leżakuje trzy lata w dębowych beczkach, a następnie 12 miesięcy w butelkach. Wino można nabyć w butelkach o standardowej pojemności czyli 750 ml. Piękna rubinowa barwa, dojrzałe leśne owoce z delikatną, zgaszoną nutą tytoniu. Bardzo długi i charakterystyczny finisz. Idealnie skomponuje się z serami, w szczególności z włoskim pecorino oraz z dziczyzną.
Osobiście bardzo polecam, ponieważ Campogiovanni Brunello Di Montalcino D.O.C.G. powinno spodobać się również osobom, które lubią lżejsze trunki! Brunello jest idealnie wyważone. Za butelkę tego cuda zapłacimy około 240 złotych.
Źródło zdjęć: google.com