Dzisiaj chciałabym was zaprosić na recenzję wina, które zwaliło mnie z nóg ;). W zeszłym tygodniu miałam w końcu okazję by otworzyć butelkę czerwonego wina, które dostałam na święta pod choinkę. Nie wiem czy już wam o tym mówiłam ale zazwyczaj uprzedzam swoich bliskich by nie kupowali mi prezentu na siłę i jeżeli mają dylemat co mi sprezentować, sugeruję butelkę dobrego, czerwonego wina. Pamiętam święta Bożego Narodzenia, kiedy zebrałam aż dziesięć butelek! Podobnie zresztą jest na moje urodziny czy inną tego typu okazję. Okay ale wróćmy do tematu.
Celler Embruix De Vall Llach DOCa Priorat to czerwone hiszpańskie wino wytrwane, które należy do tych z rodzaju spokojnych. Powstaje w regionie Priorat, a producentem jest Vall Llach. Celler Embruix De Vall Llach DOCa Priorat jest połączeniem kilku szczepów: Carignan, Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot i Syrah. To genialny miks najbardziej popularnych ale jednocześnie najlepszych ze znanych mi szczepów. Wino to jest sprzedawane w butelkach o standardowej pojemności tj. 750 ml. Zawartość alkoholu wynosi 15,5%, a sugerowana temperatura podawania to 16 stopni Celsjusza.
Wino Celler Embruix De Vall Llach DOCa Priorat zachwyca swoją miękkością i cudowną strukturą. Wyraźnie wyczuwalny aromat czerwonych owoców wymieszany z lukrecja i kardamonem. Wspaniale zbalansowana kwasowość. Celler Embruix De Vall Llach DOCa Priorat dojrzewa we francuskich, dębowych beczkach przez 15 miesięcy. Idealnie komponuje się z wołowiną z rusztu, pieczonym mięsem i pasztetami. Butelka kosztuje około 150 zł.
Źródło zdjęć: google.com