Chińska tradycja picia wina

Francja, Hiszpania, Włochy to zdecydowanie potentaci w produkcji win. Idąc ostatnio szlakiem poszukiwacza win ciekawych i nietuzinkowych dotarłam aż do Chin. Chińczycy mają swoje tradycyjne trunki a także całkiem nowe pozycje na liście win.

Co wybierają Chińczycy?

1Chińczycy zdecydowanie wykorzystują lokalny surowiec jakim jest ryż do produkcji wina. Wino ryżowe jest znane w tym kraju już od trzech tysiącleci przed Chrystusem. Jeśli chodzi o popularność win gronowych, to jest dość niska a jego tradycja sięga pierwszego wieku naszej ery. Podobno wszystko przez opinie cesarzy, wg których upodobań sadzono winorośl. Jednak gdy cesarzowi znudziło się wino gronowe- kazał całe uprawy likwidować. Tak więc królowało i króluje nadal wino ryżowe.

Savoir vivre picia wina

2
wino ryżowe

Chińczycy piją wino wyłącznie do posiłków. Tradycja zakazuje picia wina na pusty żołądek lub w samotności. Co ciekawe Chińczycy piją wini zazwyczaj na ciepło. Trunek ten jest uważany za lek na liczne dolegliwości lub po prostu do polepszania smaku potraw podczas gotowania. Podobno najlepsze wina ryżowe produkuje się w miejscowości Shaoxing.

Tradycja Shaoxing

4Shaoxing
Shaoxing

Otóż we wspomnianym mieście panuje zwyczaj, ze zaraz po narodzeniu córki rodzina zakłada winniczkę- magazyn win. Wina gromadzone są aż do dnia zamążpójścia córki. Do tego dnia nikt i pod żadnym pozorem nie może wziąć nawet jednej butelki. W dniu ślubu w piwniczce znajduje się wystarczająco dużo wina by ugościć weselników. Genialny pomysł, prawda?

Moje odkrycie- wino z liczi

5
Nuwang Lychee

Poszukując nowości kupiłam chińskie wino Nuwang Lychee (owoc liczi). Różowe, lekkie i posiadający niebanalny aromat liczi. Aromatyczne, świeże bardzo ciekawe. Pomimo, że zaliczne do win słodkich nie jest ciężkie. Polecam jak najbardziej.

Leave a Comment