Enologia czyli inaczej winoznawstwo. Studia wręcz wymarzone… A można na trakowe uczęszczać od tego roku na dwóch uniwersytetach- na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz Uniwersytecie przyrodniczym we Wrocławiu.
Cóż za przyjemne studiowanie
Precyzując są to studia podyplomowe. Pierwszy raz usłyszałam o nich w radio, jako nowość na Uniwersytetach. Oczywiście i zdecydowanie bardzo chciałabym podjąć takie studia i w przyszłym roku to zrealizuję. Uczelnie doskonale badają rynek i reagują, studia te są odpowiedzią na obserwowany w Polsce rozwój branży winiarskiej, powiększającą się liczbę importerów wina, rośnącą sprzedaż i spożycie wina. Student takich studiów posiądzie szeroką wiedzę na temat win od najlepszych specjalistów. A co najwazniejsze jest wiele zajęć praktyczych z prawidłowej oceny sensorycznej win, a takich umiejętnosci z książek się nauczyć nie da! A jakie muszą być przyjemne te zajęcia, i po kilku degustacjach wesołe
Konkretne informacje znajdują się na stronach Uniwersytetów, oto linki:
http://www.up.wroc.pl/ogloszenia/18338/nowe_studia_podyplomowe_technologia_winiarstwa.html
http://farmacja.cm-uj.krakow.pl/index.php/studia_podyplomowe/Page;Enologia
Student ma możliwość poznania szerokiej tematyki związanej z problematyką wina. Zaczynając od poznania regionów winiarskich, uprawy szczepów winorośli, aspektów prawnych uprawy wina, aspektów ekonomicznych uprawy winorośli i produkcji win, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina. Dużą wagę uczelnie skupiają także na pracy z winem, jego degustacjach, ocenie, poznaniu wad i chorób wina, czy analizie instrumentalnej surowca i produktu. Absolwent jest doskonałym materiałem na prawdziwgo, znającego się na rzeczy winiarza. Na zajęciach wykonywanych jeste wiele projektów, np. student musi sam zaprojektować małą winiarnię. Znajda się tu także zajęcia z enoturystyki, mam nadzieję, że jakieś wyjazdy do europejskich winnic także? A, jest tylko jedna wada takich studiów- są dość drogie, około 6 tysięcy zł 🙁