Surówka z pomidora i ogórka to nie najlepszy pomysł. Biały ser z pomidorami- o nie! Herbaty z cytryną także nie warto pić! Dlaczego? Przecież to znane, zdrowe produkty.
Dlaczego niektóre połączenia produktów żywnościowych są niezdrowe?
Niektóre połączenia produktów są niezdrowe lub znacznie zmniejszają ich wartość odżywczą łącznie aniżeli podanie tych samych produktów osobno. Niestety, tak jak w życiu, niektóre rzeczy po prostu do siebie nie pasują.
Sałatka z pomidorem i ogórkiem– o nie! Nie warto łączyć tych warzyw. Ogórek zawiera enzym- askorbinazę, która rozkłada cenną witaminę C. Straty witaminy C będą ogromne, a wartość żywieniowa sałatki znacznie spadnie. Szacuje się, że już łyżka soku z ogórków potrafi rozłożyć całą witaminę C w trzech litrach soku pomidorowego. Straty witaminy C nastąpią również w innych warzywach, owocach , które połączymy z ogórkiem. Nie dotyczy to ogórków kiszonych, konserwowych.
Herbata z cytryną też nie należy do najlepszych połączeń. Wszystko za sprawą glinu zawartego w liściach herbacianych. Glin jest uznawany za sprawcę zmian mózgowych, m.in. chorobę Alzheimera. O ile glin w herbacie nie jest przyswajalny to z a sprawą cytryny przyjmuje już przyswajalna dla organizmu ludzkiego formę cytrynianu glinu. Jeśli lubisz herbatę z cytryną pij ją okazjonalnie.
Herbaty nie należy łączyć także z produktami nabiałowymi. Zawarty w niej kwas szczawiowy łącz się z wapniem z nabiału w efekcie tworząc szczawiany. A te odkładają się jako kamienie w drogach moczowych, co więcej wapń w utworzonym kompleksie nie może być wykorzystany przez organizm. Do nabiału zaleca się picie herbat ziołowych.