Cóż, to chyba jedyna wada czosnku- ten posmak w ustach, który w pracy będzie wyczuwalny wśród kolegów. To może odstraszać od codziennego spożywania tej cudownej przyprawy, jednakże nie ma co się martwić są i na to sposoby!
Moja codzienna porcja czosnku
Spożywam czosnek z potrawami jako przyprawę jednak najlepszy jest świeży, nieprzegotowany z wywarem, mięsem itp. Codziennie jem wiec masło czosnkowe: 2 ząbki czosnku przecieram przez praskę, dodaję świeżej pietruszki, łyżkę masła, ucieram i gotowe. Wymiennie pije mleko czosnkowe- do kubka ciepłego mleka dodaję ząbek posiekanego czosnku i łyżeczkę miodu.
Sposoby na pozbycie się czosnkowego oddechu
No tak, ale co w sytuacji gdy wybieram się na randkę? Heh, są i na to sposoby.
Pietruszka– to najlepszy sposób. Wystarczy kilka chwil pożuć w ustach świeże listki pietruszki. A pyzatym pietruszka jest często ozdobą dania, jak widać, nie tylko ozdoba.
Miód i cytryna– robimy miksturę z 2 łyżeczek miodu i soku z ćwiartki cytryny. Również działanie zdrowotne!
Mleko– zaleca się popijanie czosnku po prostu mlekiem.
Wino– kieliszek czerwonego wytrawnego wina neutralizuje zapach czosnku. O i tego się trzymajmy!
Mój czosnkowy sos do pizzy
Przepis szybki i łatwy. Zawsze robię sama sos do pizzy, jakoś nie wierzę, że ten dodawany do pizzy jest ze świeżo wyciśniętego czosnku… 3 ząbki czosnku przecieramy przez praskę, dodajemy do jogurtu naturalnego i majonezu- po 4 łyżki obu składników. Do smaku dodajemy zioła- bazylię, oregano, pieprz czarny i odrobinę soku z cytryny. Gotowe!