Coś dla ochłody?

tower ice creamCzyli lody! Czy jest ktoś kto lodów nie lubi? Ja mogłabym je jeść pod każdą postacią. Nie wyobrażam  sobie wakacji i lata bez tego przysmaku.

Lodowe inspiracje

2
mrożone mango i banan

Zainspirowana wieloma przepisami na lody od jakiegoś czasu robie ja sama.  Kto nie wierzy niech zajrzy do mojej zamrażarki! Jest pełna pojemniczków z lodami i mrożonymi owocami. Moje lody robie najczęściej z samych owoców, bez śmietany, jajek  i reszty zbędnych kalorycznych dodatków. W efekcie powstają lody lekkie, mocno owocowe oraz doskonale orzeźwiające. Powstaje stuprocentowy mus owocowy, czyli najzdrowsze lody na świecie. Ale lody same w sobie to nie wszystko, powstały mus wlewam także do woreczków na lód i tak powstają smakowite dodatki do wody, drinków czy napojów. Polecam! Wystarczy świeże owoce zmiksować,  rozlać do worków na lód i zamrozić.

Lody mango-bananowe

1
lody mango-bananowe

Banany doskonale nadają się do robienia domowych lodów za sprawą swojej konsystencji, zwięzłości i smaku oczywiście. Dodajemy do nich ulubione dodatki i właściwie lody gotowe!  Mój przepis: 3 dojrzałe banany, 3 mango, mały jogurt naturalny, 5 listków mięty. Owoce kroimy na kawałki, zamrażamy. Około 2 godziny. Po tym czasie owoce wyjmujemy, blendujemy razem z jogurtem, miętą i gotowe! Można je teraz mocniej zamrozić ale ja lubię takie prosto z blendera. Są niezwykle aromatyczne za sprawą mango i mięty. Banan jest dobrą bazą do której można dodać ulubione dodatki owocowe. Polecam owoce egzotyczne, mało znane które można znaleźć chociażby w hurtowniach typu makro oraz oczywiście sezonowe maliny, porzeczki…. Mmmmm. Smacznego orzeźwienia!

Leave a Comment