Smak i zapach idealny dla mnie? Smak dobrego wina i przepysznej czekolady… W takim połączeniu tkwi niebywała harmonia. Więc jeśli potrzebuję odrobinę pocieszenia, troszkę słodyczy a i relaksu po ciężkim dniu taki zestaw załatwia wiele. Polecam!
Trudny stereotyp
Istnieje opinia, że wino i czekolada się wręcz nie lubią. Wielu ludzi uważa, że intensywny smak czekolady konkuruje z taniną zawartą w winie, co w efekcie sprawia, że oba te produkty nie smakują razem dobrze. Jednakże są opinie, i jest ich coraz więcej!, że wino z czekoladą to duet idealny. Trzeba tylko dobrać ich odpowiednie rodzaje.
Czekolada, czekoladzie nierówna. Dobra czekolada pochodzi z ziaren kakaowych najwyższej jakości. Czekolada taka posiada wysoką zawartość kakao. Takie, niebanalne czekolady posiadają wyjątkowy aromat i bukiet. Ale czy czekolada może mieć bukiet? I jak go scharakteryzować? Co ciekawe terminologia stosowana w świecie czekolady jest porównywalna ze stosowaną do wina. Gleba, klimat, obróbka ziaren kakaowych i już samej czekolady warunkuje jej smak.
Koło smaków i aromatów win
Poniżej przedstawiam koło, które często wykorzystuje się w opisie bukietu win.
Często stosuje się zasadę- im bardziej gorzka czekolada, tym bardziej wytrawne wino. Ale warto samemu szukać swojego idealnego połączenia, przecież każdy ma inny gust.
Polecam połączenia:
Czekolada 70% Cocoa oraz wino Shiraz
Czekolada 85% Cocoa oraz wino Zinfandel
Czekolada 99% Cocoa oraz wino Cabernet Sauvignon.
Smacznego!