Czekoladki stworzone dla wina

Ostatnia ciekawostka jaką napotkałam to wyroby marki Belcolade. Dodam, że Belcolade jest znanym i cenionym belgijskim producentem czekolad i wyrobów czekoladowych. Produkuje prawdziwą czekoladę, co jest ich hasłem przewodnim- Belcolade- the Real Belgian Chocolate.

Co wymyślił Belcolade?

1 choocCzekoladowe przysmaki  idealnie dopasowane do konkretnego wina. Otrzymane z najwyższej jakości czekolady i idealnie skomponowanego wnętrza, harmonizującego z winem. Jak degustujemy? Najpierw bierzemy kawałek czekolady, rozpuszczamy ją w ustach. Następnie sięgam po łyk wina i pozwalamy mu połączyć się ze smakiem czekolady.

Polecane pary czekolada- wino wg Belcolade ( uwaga, tylko dla odważnych!):

  • 1jose-pariente-verdejo-178570_pPraliny ze szparagami ( niesamowite? czy niezachęcające?)

Czekolada: Costa Rica milk collection, 38% masy kakaowej

Wino: Jose Pariente Verdejo 2005, Dos Victorias, Rueda.

Czekolada może towarzyszyć potrawie ze szparagów. Wypita lampka wina kończy się gorzkim wykończeniem podobnym do tego w czekoladzie.

  • Praliny z lukrecji i wiśni

1tokajCzekolada: 64% Costa Rica Dark Collection.

Wino: Wino z regionu Drome region ET-G 2004, Le Plan Estate.

Słodkość z lukrecji i soczystość czereśni. Czekolada wchłania garbniki.

  •  Praliny z bou d’Fagne i moreli

Czekolada: 43% Venezuela Milk Collection

Wino: Tokaji Aszu 4 puttonyos 2000, Château Megyer.

Bou d’Fagne to kozi ser. Niezwykłe i nieco trudne połączenie. (Bynajmniej!)

  •  Czekolada z róży i czarnego pieprzu

Czekolada: Caramel and White Milk Selection z  kandyzowanych cumquats

Wino: Moscatel Soleado 2004 Guttiéres Colosia, DO Jerez.

Słodkie i harmonijne połącznie.

  • 1WineChocolate_2013-Poster-Final-12.20.12_USE-THIS-ONE Praliny z kandyzowanym czosnkiem w oliwie z oliwek i cykorii

Czekolada: 64% Costa Rica Dark Collection

Wino: Don PX Gran Reserva 1979, Toro Albala, Montilla-Moriles.

Najbardziej kontrowersyjne połączenie. Mieszanka smaków tyle zaskakujące, że aż smaczna! Sherry dodaje dodatkowy wymiar, a kawa tworzy pomost pomiędzy czosnkiem i czekolady.

Połączenia są absolutnie zaskakujące ale jakże ciekawe do odkrywania. Jeszcze nie udało mi się skosztować takich wykwintnych smakołyków, ale mam nadzieję to zrobić. Póki co, życzę smacznego!

Leave a Comment