Degustacja węchowa

O smakowaniu i ceremoniale picia wina ciąg dalszy. Dziś druga składowa jaką jest zapach. Przypomnę, że zaczynamy od wyglądu, poprzez zapach i smak. Degustację węchową nazywa się skrótowo: nos, bukiet czy powonienie.

Zacznijmy od początku

126492_wino-korkiZasadniczo dążymy do degustacji węchowej wina, jednakże zdecydowanie warto powąchać również korek! Poprzez woń korka można wykryć „chorobę korkową”. Zarażone nią wino ma stęchły zapach i nie nadaje się do picia. Wada ta spotyka szacunkowo 1-8% win. Warto dodać, że przy szlachetnym winie korka nie należy wyrzucać, lecz położyć na talerzyk obok. Korek powąchany, więc przejdźmy do samego wina.

Etapy degustacji

1Przebieg degustacji powinien nastąpić w trzech etapach. Najpierw bez zakręcania kieliszkiem wąchamy wino. Jest to tzw. pierwszy nos. Wąchanie wina w nieruchomym kieliszku pozwala wyczuć zapachy najbardziej lotne. Następnie zakręcamy delikatnie kieliszkiem. Ta czynność ma na celu zaakcentowanie pierwszego uchwyconego wrażenia poprzez uwolnienie cięższych aromatów. W tym momencie można stwierdzić, czy wino jest wystarczająco dobrej jakości. Wreszcie intensywnie mieszamy wino w kieliszku. Przypominam, że właśnie ze względu na tę operację wina nigdy nie nalewamy po brzegi kieliszka. Grozi to niechybnie zaplamieniem obrusa czy odzieży. Mieszane wino napowietrza się, co powoduje uwolnienie wszystkich zapachów wina. Zarówno tych pożądanych jak i niechcianych. Jest to tzw. trzeci nos.

Bogactwo bukietu

Wino czerwone 2Wrażenia ogólne zależą od wielu czynników: klasy wina, jego wieku, pochodzenia itd. Zapach ma dość ważne znaczenie przy delektowaniu się winem, bowiem wino jako napój nie ma jednego swoistego zapachu. Bogactwo zapachu wina kryje się w tzw. bukiecie wina. Bukiet wina posiada wiele odcieni, przypominających różnorakie aromaty: od kwiatów, owoców, różnych roślin, korzeni, przypraw aż po zapachy palenia substancji np. kawy, chleba czy tytoniu.

Źródło: Paprocki J. : Jak pić wino? Z namaszczeniem. Przegląd Piekarski i  Cukierniczy maj 2011. Kłosa Z.: Jak poznać jakość wina? Problemy jakości, październik 2012.

Leave a Comment