Skoro już wiecie kim są kiperzy to dzisiaj chciałabym wam trochę poopowiadać co oni takiego robią czyli jak wygląda i przebiega profesjonalna degustacja wina. Jak zdążyłam już wam powiedzieć, degustacja wina jest podzielona na trzy etapy. Pierwszym etapem jest ocena wizualna, drugim ocena zapachowa, a trzecim i ostatnim ocena smakowa. Podczas etapu pierwszego czyli oceny wizualnej, kiper ocenia nie tylko wino w kieliszku ale także wino w butelce. Najczęściej wino ocenia się w karafce. Jest to idealny sposób, ponieważ dzięki temu można idealnie ocenić kolor, a także dekantację zanim wino znajdzie się w kieliszku. Z kolei do kieliszka nalewamy wino tak aby zajęło ok. 1/3 objętości kieliszka, a następnie przechylamy kieliszek pod kątem 45 stopni. Oczywiście kieliszek trzymamy za jego nóżkę! Co oceniamy w trakcie pierwszego etapu? Oceniamy kolor wina, jego natężenie oraz klarowność co ułatwia nam wcześniej wspomniana przezroczysta karafka. Taka analiza przez profesjonalnych kiperów pozwala na uzyskanie takich informacji jak wiek wina, technikę produkcji, a także warunki uprawy winogron w konkretnej winnicy. Wydawało się proste prawda? Jak sami widzicie niekoniecznie jest to takie proste jakby się mogło wydawać. Poza wcześniej wymienionymi cechami jakie powinien posiadać profesjonalny degustator, które wymieniłam wcześniej należy także posiadać bardzo dużą wiedzę na temat win i wszystkiego co się z nim wiąże czyli proces produkcji, rodzaje i gatunki winogron, uprawa, a także wiele wiele innych cennych i niezbędnych informacji. Następnym razem opiszę wam kolejny etap degustacji czyli ocena zapachowa :).
Źródło ikony wpisu: g-wine.pl