Dereniówka mojej babci mmmmmmm….

Czy jest ktoś kto próbował nalewki z dereni i mu nie smakowała? Nie ma? Wiedziałam! Bo przetwory z derenia są przepyszne i co ważne zdrowe!

Właściwości owoców derenia

8
owoc derenia

Dereniówka mojej babci t już tradycja i nikt w naszej rodzinie nie jest w stanie się jej oprzeć. Przecież to samo zdrowie! Nasze babcie doskonale wiedzą, że najlepsza na gorączkę jest nalewka z derenia. Nalewka ta również łagodzi przebieg przeziębienia oraz podnosi odporność organizmu. Owoc derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe. Gdy mamy migrenę doskonale działają okłady na czoło z wywaru derenia. Bóle reumatyczne oraz artretyzm złagodzą kąpiele z dodatkiem kory i liści derenia. Owoc derenia świetnie radzi sobie także z anemią. Współcześnie uważa się, że owoc ten zawiera bardzo dużo cennych antocyjanów, działających przeciwnowotworowo.

Jak wykorzystać potencjał derenia?

5Istnieje mnóstwo przepisów na dereniowe przetwory. Od herbat, poprzez konfitury, dżemy, soki, marynowany dereń w stylu oliwek, dereń kiszony aż po królowe nalewek- nalewki dereniowe. Polecam choć spróbowanie takiej nalewki- kiedyś, w czasach szlacheckich przy każdym szanującym się dworku musiało rosnąć drzewo derenia. Jak łatwo się domyśleć, w piwnicy nie mogło zabraknąć dereniówki.

Dereniówka

7Owoc derenia w świeżej postaci jest bardzo kwaśny i cierpki. Dlatego przy produkcji soku, konfitur należy dodać d niego sporo cukru. Ale po przeminie w przetwory owoc derenia jest doskonały! Kolor takiej dereniówki jest głęboki, rubinowy. Smak niespotykany nigdzie indziej, zdecydowanie zapada w pamięć i chce się d niego wracać. Trudno go zdefiniować, po prostu trzeba spróbować. Polecam, dla zdrowia i zmysłów.

Leave a Comment