Dziedzictwo polskiego winiarstwa z okresu międzywojennego odżywa na nowo dzięki pasji i zaangażowaniu twórców DiWine. W sercu Polski, z lokalnych owoców rodzą się wina, które nie tylko niosą historię, ale i są hołdem dla głęboko zakorzenionych tradycji.
– Kiedy w 2020 roku świat zatrzymał się z powodu pandemii, postanowiliśmy działać. Zdecydowaliśmy, że chcemy odbudować i przywrócić dawny blask polskim winom owocowym, których popularność przypadała w okresie międzywojennym. Tak powstała DiWine, nasza polska Manufaktura Win owocowych, będąca wyrazem naszej pasji do winiarstwa i miłości do lokalnych owoców– relacjonuje Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski.
Autorska receptura win z polskich owoców
Marka DiWine powstała na bazie doświadczenia i receptur opracowywanych przez lata. Marcin Bańcerowski produkował własne wino od ponad 10 lat. Zdobyte przez ten czas umiejętności pomogły mu stworzyć rzemieślniczy, wartościowy produkt, w którym liczy się to, co polskie i lokalne.
To co zdecydowanie wyróżnia DiWine, to filozofia, wedle której kluczową rolę odgrywa zrównoważona produkcja. – Chcemy, aby każdy owoc, używany do produkcji naszych win, był nie tylko najwyższej jakości, ale także uprawiany z szacunkiem dla natury – podkreślają założyciele Manufaktury DiWine. Wszystkie owoce wykorzystywane do tworzenia win pochodzą od polskich rolników i sadowników. Każdy owoc dojrzewa w promieniach rodzimego słońca. Tradycyjne, lokalne przetwórstwo to kluczowa idea marki DiWine.
Wina o smaku polskiego lata docenione na świecie
W asortymencie DiWine znajdują się różnorodne wina, wśród których każdy znajdzie swoje ulubione. – Nasze wina to paleta smaków i aromatów – od intensywnych, wytrawnych czerwieni po subtelne, słodkie biele. Każde wino opowiada historię swoich owoców – mówi Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski. Manufaktura tworzy wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Do wyboru są warianty białe, różowe i czerwone. Owoce wykorzystywane do produkcji to:
- porzeczki;
- agrest;
- aronia;
- jabłka;
- dzika róża;
- jagoda kamczacka.
Wybierając wino na stronie DiWine, można sprawdzić, z jakich regionów Polski pochodzą owoce wykorzystane do produkcji danej partii. W opisie znajduje się także rocznik, zawartość alkoholu czy sugerowany sposób podawania.
DiWine jest laureatem prestiżowych nagród krajowych i międzynarodowych. Marka może pochwalić się m.in. złotym medalem na Berry Fest 2022 czy brązowym medalem na IWSC London 2023. Zdobyte nagrody świadczą o nieustannej dbałości o jakość i innowacyjność. Okazja do skosztowania win polskiej winiarni często pojawia się podczas różnorodnych targów w Polsce.
Jakie są wartości marki DiWine?
Bardzo ważną wartością dla marki DiWine jest tradycja. Twórcy marki mocno podkreślają chęć przywrócenia polskim winom owocowym dawnej świetności. Wiąże się to także z powrotem do minionego stylu życia – celebrowania chwil, mniejszego pędu i skupienia się na pięknie świata wokół nas.
– Wino DiWine jest symbolem wspólnych celebracji i cieszenia się chwilą. Nasze wina, idealnie komponujące się z polską gościnnością, są mostem łączącym ludzi i wzmacniającym relacje. Współpraca z lokalnymi dostawcami jest dla nas fundamentem; każdy owoc, dojrzewający w polskim słońcu, przekształcamy w wino, które później zamykamy w pięknie ozdobionych butelkach, by zatrzymać jego unikalny smak i aromat – dodają właściciele DiWine.
DiWine Manufaktura Win Owocowych z zaangażowaniem wspiera polskich rolników i gospodarkę, serwując klientom polskie wina owocowe, wytwarzanych w sposób respektujący tradycyjne techniki winiarskie z nutą innowacyjności produkcyjnej. Warto sięgać po rodzime wyroby również po to, by poznać głębię smaku lokalnych produktów i celebrować chwile znakomitymi smakami rodem z Polski.