Inspiracja urodzinowa dla smakoszy piwa. Taki tort piwny z plastrami boczku otrzymał mój tato. Jako że nie lubi zbytni słodyczy, baaardzo mu smakował.
Trochę słony, trochę słodki
Niebanalne połączenie
Tort jest wyjątkowy- na bazie piwa, ze słonymi orzeszkami i skarmelizowanym boczkiem. Jest też słodki karmel. Całość wypada ciekawie, niebanalnie i zdecydowanie nie mdło. Wymaga trochę pracy ale warto. Może pomysł na ciasto na dzień chłopaka? Jeśli lubi piwo, będzie zachwycony. Pozdrawiam kogoś kto wymyślił takie nietuzinkowe połączenia. Jako poszukiwaczka nowych smaków, ten tort zaliczam jako bardzo udany.
Lista zakupów:
Do wykonania ciasta: 250 g mąki tortowej, 250 g cukru białego lub brązowego, 50 g ciemnego kakao, 2 łyżki masła orzechowego, 4 duże jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, odrobina soli.
Krem wykonamy z: 350 ml śmietanki kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki ciemnego kakao, 80 ml piwa ciemnego (nie karmi, najlepiej standardowe ciemne piwo alkoholowe), 100 g masła.
Dekoracja z bekonu: kilka plastrów dużego bekonu, syrop klonowy oraz orzeszki ziemne, puszka masy kajmakowej oraz sól morska.
Krok po kroku
Ciasto: mieszamy sypkie produkty, dodajemy masło, masło orzechowe, jaja. Mieszamy wszystko na wysokich obrotach, pamiętajmy aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Już na niskich obrotach dolewamy piwo. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 st. przez około 50 minut.
Krem: ubijamy mikserem śmietankę, dodajemy cukier i kakao, później wolnym strumieniem piwo, na koniec masło.
Boczek: plastry maczamy w syropie i grillujemy do zrumienienia. W efekcie są słodkie i chrupiące.
Efekt końcowy: Połowa blatu- masa kajmakowa-orzeszki ziemne- krem- druga część blatu- kajmak- krem orzeszki i boczek do dekoracji wierzchu. Na koniec posypujemy solą morską.
Polecam, tort smakuje trochę jak baton snikers, polecam!