Dlaczego truskawki?

11Bo są nie tylko pyszne! Jak każe owoce zawierają wiele witamin i minerałów. Nie każdy wie, że truskawki posiadają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut, a zawarta w nich witamina PP reguluje dotlenienie krwi. Truskawki zawierają także sporo pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmowych i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną jelit.

Zapraszam na kolejny przepis truskawkowy

33Dla odmiany lekki, mocno truskawkowy serniczek bez pieczenia. Składniki: ok.0,8 kg twarogu trzykrotnie mielonego, pół kg truskawek, szklanka cukru, pół szklanki śmietanki kremówki, odrobina soku z cytryny, żelatyna- dwie duże łyżki, galaretka truskawkowa, ciastka maślane- 200g oraz pół kostki masła.

Wykonanie

22
Pyszota!

Nic nie musimy piec, a podstawę ciasta stanowią rozdrobnione ciastka, wymieszane z roztopionym masłem. Ciastkami wykładamy tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm, i wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, galaretkę w 400ml wrzątku. Zabieramy się za masę serową: ser miksujemy z cukrem, dodajemy ubitą śmietankę oraz sok z cytryny i przestudzoną żelatynę. Połowę powstałej masy wykładamy do tortownicy. Drugą połowę miksujemy z truskawkami. Im więcej będzie truskawek tym intensywniejszy aromat…. Masę truskawkową wylewamy również do formy.

I finisz

44
Moja patera

Gdy masa zastygnie układamy na wierzchu truskawki- najładniejsze okazy i zalewamy truskawkową galaretką. Przechowujemy kilka godzin w lodówce. Co jest najtrudniejszym zadaniem! Wykładamy na piękną , białą, porcelanę stołową. Ja mam taką ażurkową, romantyczną w domu, idealnie pasuje do różu truskawkowych ciast. O taką jak pokazuje obok.

Leave a Comment