Embodi to napój funkcjonalny, który producenci określają jako pierwszy bezalkoholowy napój zapewniający korzyści zdrowotne czerwonego wina bez alkoholu. Hm… czy to jest możliwe?
Embodi i jego właściwości
Napój pojawił się kilka lat temu w USA jako rewolucja i doskonała alternatywa dla czerwonego wina. Jego korzystne działanie na zdrowie określa się jako: poprawiające ochronę układu krwionośnego, przeciwdziałaniu zachorowaniu na raka, zapewniający długowieczność, dający ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi (np. Alzheimer), zmniejszający stres oksydacyjny, wpływający na utratę wagi oraz chroniący przed infekcjami. O zaletach napoju mówi Dr Creasy z Cornell University, podkreślając, że Embodi zawierający unikalny ekstrakt czerwonych winogron dostarcza człowiekowi dobrodziejstwa przeciwutleniaczy łącznie z resweratolem,w sposób całkowicie zdrowy i bez alkoholu.
Wino czy Embodi?
Jednak Embodi może nie być do końca tak wspaniałym wynalazkiem. Polemikę dla producentów tego napoju znajdujemy w czasopiśmie branżowym Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny nr 9/2008. Zawarty tam artykuł donosi, że napój ten nie posiada tych samych właściwości jak czerwone wino. Embodi nie jest z czerwonego wina a tylko z tych samych surowców, z których powstaje czerwone wino. Jak nie trudno się domyślić, wino i sok z winogron to nie o samo. Wino w procesie fermentacji nabiera mocy leczniczych, pojawiają się składniki prozdrowotne dla człowieka.
Podobnie jest w wielu pojawiających się suplementach diety pod nazwą „czerwone wino”, które zawierają sproszkowany wyciąg ze skórek winogron. Ok., Embodi jest dobre, ale widać, nie może się równać z czerwonym winem! Po co szukać suplementów, zamienników skoro czerwone wino jest doskonałe same w sobie?