Rynek win jest bardzo różnorodny. Od tradycyjnych win europejskich po wina z nowego świata. Znakomicie, że możemy się cieszyć winem z najdalszego zakątka globu. Ale są i tego wady- jak połapać się w oznaczeniach na etykiecie i wybrać właśnie takie wino jakiego oczekujemy? Wiadomo, co kraj to obyczaj i nie wszędzie obowiązuje takie samo prawo. Przydałoby się kilka wskazówek.
Co powie nam etykieta?
Etykiety win są bardzo różnorodne. Znajdziemy na nich informacje takie jak: nazwa wina, którą może stanowić nazwa własna, nazwa posiadłości gdzie wyprodukowano wino, nazwa apelacji lub nazwa szczepów winorośli z których wywodzi się trunek. Znajdziemy też nazwę producenta. Ale warto dookreślić co oznacza apelacja. Jest to konkretne miejsce gdzie powstało wino- wg danych receptur i ze ściśle określonych winorośli. Przynależenie do apelacji to wielki zaszczyt dla winiarzy, dlatego wina takie są zdecydowanie pewnej, dobrej jakości. Apelacje francuskie, oznaczane AOC, to przykładowo AOC Bordeaux, AOC Bourgogne albo AOC Languedoc. Apelacje włoskie to na przykład Piemonte, Piemont DOCG, Liguria, Liguria DOCG , Lombardia, Lombardia DOCG , Veneto, Wenecja Eugenejska DOCG. Apelacje , regiony… W sumie nie trudno się zgubić.
Podstawowe i najważniejsze informacje
Myślę, że najważniejsze to wiedzieć jakie oznaczenia ma dany rodzaj wina. Podchodząc do półki decydujemy najpierw czy mamy ochotę na wino wytrawne czy bardziej słodkie. Taka decyzja od razu bardziej precyzuje nasz obiekt zainteresowania.
Wina stołowe mają nazwy:
• vin de table,
• table vine,
• taffel wein,
• vino da pasto,
• vino de mesa.
Win wytrawnych szukamy pod nazwą:
• dry vin,
• vino scunto,
• vin sec,
• trockenes wine.
Pół wytrawne to:
• semi-dry vine,
• vin demi-sec.
A słodkie?
• desert,
• dolce,
• sweet,
• doux,
• edes.
Nauka tych nazw nie powinna przysporzyć zbyt wielu problemów, a jak ułatwi poszukiwania odpowiedniego wina!