Hiszpańskie śniadanie

Lubicie gotować? Ja coraz bardziej! Choć wiadomo, ciągle nie ma czasu, jest tyyyle spraw do zrobienia. Jednak zauważyłam, że gotowanie sprawia mi wiele radości, więc robię to coraz częściej.

Omlet dobry na wszystko
3
omlet klasyczny

Omlet proponowany zazwyczaj na śniadanie jest daniem bardziej uniwersalnym. Ja zalecam omlet na każdy posiłek- na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Dla Mie to danie doskonałe szczególne ze względu na szybkość jego przygotowania. 10 minut i gotowe! Pożywny i zdrowy- zawiera jaja, ziemniaki ale także sporą dawkę warzyw. Uwielbiam omlety pod każdą postacią!

Omlet hiszpański
1
omlet z warzywami

Najprostsza wersja tego dania zawiera jaja i ziemniaki. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Jaja roztrzepujemy i wylewamy na ziemniaki. Jaja łączą ziemniaki tworząc placek, smażymy go z obu stron. I najprostszy omlet gotowy!

Wersja bogatsza
2
aż ślinka cieknie…

Omlet z papryką pomidorami w roli głównej. Składniki: 2 jaja, 1 ugotowany ziemniak, cebula, czerwona papryka, pomidor (może być z puszki), sól, pieprz i olej do smażenia. Paprykę, pomidora, cebulę kroimy w małe cząstki- wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy ziemniaka pokrojonego w plastry. Dusimy do miękkości pod przykryciem. Na koniec wylewamy roztrzepane jaja, smażymy omlet z obu stron. Ja podaję omlet z ketchupem i świeżo posiekaną bazylią. Pycha! Robie taki omlet często na obiadokolację gdy późno wracam do domu. Takie szybkie i pożywne danie. Do tego kieliszek wina, ech czego chcieć więcej???

Leave a Comment