Mam wrażenie, że win izraelskie są mało znane w Polsce? I chyba mi się nie wydaje. Mam nadzieję, że sytuacja ulegnie poprawie, bo to doskonałe trunki.
Dłuuuga tradycja winiarska
Izrael ma bardzo pokaźną tradycję produkcji winiarskiej, co wiemy z zapisów Biblijnych. Biblia wspomina o winie jako trunku wykorzystywanego w wielu obrzędach religijnych. Nie ma więc wątpliwości, że znają się na rzeczy. Jednakże prawdziwy rozkwit winiarstwa izraelskiego szacuje się na lata 80te ubiegłego wieku. Co na to wpłynęło? Wprowadzono nowe szczepy, odmiany międzynarodowe winorośli, które doskonale przyjęły się w tym kraju.
Wina koszerne, czyli jakie?
Wina koszerne to wina powstałe według bardzo rygorystycznych zasad. Najważniejszą z nich jest zasada, że produkcję wina mogą prowadzić tylko religijni Żydzi. Niewielką ilość każdego wina należy wylać. Wszystkie urządzenia wykorzystywane do produkcji wina mogą być wykorzystywane tylko do produkcji win koszernych. Zasady kierowane są także w stosunku do upraw, na przykład wśród winorośli nie można sadzić nic innego. Winogrona można zbierać z krzaków od czwartego roku ich owocowania, co siódmy rok winnica powinna odpoczywać.
Wina izraelskie
Barkan Reserve Emerald Riesling, półwytrawne, białe wino powstaje w 95% z gron Emerald Riesling i w 5% z gron Muskatu Aleksandryjskiego, charakteryzuje go subtelna słodycz oraz lekki smak owoców tropikalnych. Ben Ami Merlot, czerwone, wytrawne wino o pięknym rubinowym kolorze, aromat owocowy, w smaku aksamitne z delikatną nutą wanili. Kinor Sacramental wino czerwone, słodkie o intensywnym owocowym aromacie i smaku, doskonałe do deserów.