Jak marynować schab? Marynaty do schabu

Przygotowanie miękkiego, soczystego schabu, który zachwyci smakiem i aromatem, nie jest łatwym zadaniem. Należy przede wszystkim wybrać odpowiednią marynatę, która sprawi, że mięso po upieczeniu nie będzie suche. Jak marynować schab? Jakie są najpopularniejsze marynaty do schabu?

Jak przygotować idealną marynatę?

Schab marynujemy przede wszystkim po to, by podnieść walory smakowe mięsa. Jednocześnie odpowiednio przygotowana zaprawa powoduje, że aromat ziół i przypraw lepiej wnika w schab, a mięso staje się lekkie i kruche. Marynatę można przygotować na sucho bądź na mokro, w zależności od preferencji. W przypadku marynaty mokrej dobrze sprawdzają się kwaśne płyny, na przykład:

  • ocet jabłkowy,
  • wino,
  • maślanka,
  • sok.

Przyspieszają one bowiem proces kruszenia mięsa.

Najpopularniejsze marynaty do schabu

Jak marynować schab? Jeśli robimy to po raz pierwszy, warto posiłkować się sprawdzonymi recepturami. Ciekawym rozwiązaniem jest schab marynowany w liściach laurowych z dodatkiem skórki z cytryny oraz czosnku. Inne, popularne marynaty, to między innymi:

  • musztardowa – z dodatkiem miodu,
  • ziołowa – oparta na tymianku, majeranku oraz oregano,
  • azjatycka – z dodatkiem kolendry, imbiru oraz trawy cytrynowej,
  • w czerwonym winie – z odrobiną brązowego cukru do smaku,
  • mleczna – z dodatkiem czosnku i cebulki.

Możemy również przygotować marynatę klasyczną, która oparta jest na oleju, czosnku i ulubionych przyprawach. Stanowi doskonałe rozwiązanie dla początkujących oraz osób, które nie są pewne swoich zdolności kulinarnych.

Jak marynować schab, aby smakował idealnie?

Schab przed upieczeniem powinien zostać zamarynowany- dzięki temu nie będzie suchy, a kruchy i delikatny. Niemniej jednak bardzo istotne jest nie tylko przygotowanie odpowiedniej marynaty, lecz również trzymanie w niej mięsa przez dłuższy czas. Schab powinien być marynowany przynajmniej 2 godziny, choć zaleca też całonocne leżakowanie mięsa w marynacie, obejmujące kolejne 9-12 godzin. W przeciwnym razie schab nie nasiąknie przyprawami oraz nie zdąży odpowiednio skruszeć.

Marynaty w mistrzowskim wydaniu

Przygotowanie dobrej marynaty do schabu to prawdziwa sztuka. Dzięki niej mięso nabiera kruchości, niezwykłego aromatu i smaku, nie jest natomiast suche. Największą popularnością wśród koneserów cieszy się schab marynowany Magdy Gessler. Aby móc się nim rozkoszować, wystarczy odwiedzić delikatesy Magdy Gessler. Schab marynowany w liściach laurowych doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, lecz może być też spożywany solo, tak aby nic nie zaburzało jego smaku.

Leave a Comment