Jak nalewać wino?

Tym razem będzie trochę merytorycznie bo dzisiaj napiszę jak powinno się prawidłowo nalewać wino. Oczywiście w domu, otoczeni przyjaciółmi nie musicie przestrzegać żadnych zasad jednak w sytuacjach, które tego wymagają warto wszystkich miło zaskoczyć ;). Przede wszystkim należy pamiętać, że wino nalewa zawsze gospodarz! Pierwszy, własny kieliszek napełnia gospodarz. Nie jest to błąd! Dlaczego? Tym sposobem unikniemy okruchów korka w naszym (gości) kieliszku. O temperaturze wina już kiedyś pisałam tak więc pominę ten dział. Podobnie jak o wyborze wina do potrawy. Wszystkie te informacje znajdziecie na moim blogu. No więc do rzeczy ;). Jak już otworzymy wino musimy przetrzeć wierzch korka czystą serwetką. Wszytko po to aby zetrzeć ewentualne zanieczyszczenia oraz resztki korka. Butelkę wina należy trzymać za dolną część – zawsze trzymamy w jednej dłoni! Przed nalaniem powinniśmy pokazać etykietę wina gościom. Sposób nalewania wina jest bardzo prosty jednak obowiązuje kilka prostych zasad. Wino nalewamy do kieliszka bardzo powoli. Tak aby się nie wzburzyło! Lejemy w taki sposób aby szyjka butelki nie dotykała kieliszka oraz aby wino nie sączyło się po ściance kieliszka. Na wstępie nalewamy wino osobie, która je wybrała. Nalewamy małą ilość i czekamy aż ta osoba da nam akceptację na nalanie wina pozostałym osobom. Takie zachowanie zazwyczaj obowiązuje w restauracjach. W warunkach domowych wygląda to nieco luźniej ;). Wino powinno zajmować około 1/3 objętości kieliszka. Dokładnie do jego najszerszego punktu (dekantacja). Po nalaniu wina do wszystkich kieliszków należy wytrzeć szyjkę butelki serwetką. Wino odstawiamy do kubełka z lodem. Prawda, że proste :)?

Źródło ikony wpisu: geekweek.pl

Leave a Comment