Jaki nos mają klasyki spośród win?

111O nosie, czyli aromacie wina i jego ważnej roli pisałam ostatnio. A dziś chciałam podać konkretne przykłady. Czym pachnie Chardonnay, a czym Merlot?

333Aromatyczne wskazówki

Jeśli nie przekonał nas sposób na naukę aromatów win poprzez specjalne wzorce, proponuję wskazówki opisowe i wąchanie, próbowanie i jeszcze raz wąchanie win. Pobawmy się w zgadywanie aromatów kryjących dane wino, zanim przejdziemy do degustacji. Opisane wskazówki są dość ogólne gdyż nawet ten sam szczep winorośli wzrastającej w innym klimacie będzie wykazywał nieco inne zapachy. Inna dawka promieni słonecznych, inna gleba, inna pielęgnacja. Natura dba o różnorodność, dziękujemy jej za to!

3333Zinfandel często przywołuje aromat jagód. Wyczuwalne aromaty kwiatowe- fiołków oraz przyprawy znajdziemy w Pinot Noir. Aromat zmielonego czarnego pieprzu? Sięgamy po Syrah. Cabernet Sauvignon i zbliżony do niego Merlot to zapachowa mieszanka drzewa cedrowego i sosnowych igieł w połączeniu z owocową nutą dojrzałych porzeczek. Wśród odmian białych, Chardonnay niesie ze sobą aromatyczne jabłka, nuty masła kokosowego, fig i innych owoców tropikalnych , zwłaszcza jeśli leżakowało w dębowych beczkach. Nos Rieslinga, królowej Niemiec to również dominacja jabłek, czasem owoców cytrusowych, a nawet leśne zapachy sosny. Sauvignon Blanc często charakteryzuje trawiasty zapach z częstym uzupełnieniem grejpfruta. Chenin Blanc pachnie soczystymi melonami, niekiedy z nutą pomarańczy. Zapach brzoskwiń identyfikuje Muscat i Gewurztraminer ,można w nich wyczuć ulotne przyprawy. Zapraszam do pracy nad rozpoznawaniem aromatów win, pamiętajmy praktyka czyni mistrza!

Leave a Comment