Nie dość, że wino smaczne, o łatwo dostępnym surowcu to bardzo bardzo pro-zdrowotne! Choć uważam, że nic nie jest w sanie dorównać winu gronowemu. Ale stosowanie takiej różnorodności uważam za bardzo dobry pomysł.
Działanie przeciwnowotworowe
Wino z pomidorów ma wysoką dawkę pigmentu likopenu, który posiada potencjalne właściwości anty-nowotworowe. Wiele badań dowodzi, że może zapobiegać rakowi żołądka, raka jajnika, raka przewodu pokarmowego i raka jelita grubego. Badania wykazują również, że spożywanie wina pomidorowego prowadzi do znacznego zmniejszenia raka prostaty u mężczyzn. Zawiera fitoen i fitofluen, oba warianty likopenu, który działają jak tarcza przeciw szkodliwym wolnym rodnikom. A propos nowotworów ostatnio dowiedziałam się, że 50% nowotworów u kobiet i ponad 35% u mężczyzn jest ściśle związanych z odżywianiem. W takim razie wino z pomidorów wydaje się być doskonałym „lekiem”.
Inne ważne korzyści zdrowotne
Wiążą się z witaminą K zawartą w winie, zapewniającą krzepliwość krwi i powodującą zatrzymanie krwawienia, jest to korzystne dla funkcji serca. Wino pomidorowe może pomóc przeciwdziałać szkodliwym skutkom palenia, ze względu na kwasy kumarowy i chlorogenowy. Związki te pomagają w eliminowaniu nitrozoaminy, że która może potencjalnie prowadzić do raka płuc. Wino to, jest dobrym źródłem błonnika, pomaga w utrzymaniu należytego stanu zdrowia jelita, eliminując zaparcia.
Więcej info na stronie: http://www.ifood.tv/blog/health-benefits-of-tomato-wine#owolrGFcOUp7GYBG.99