Jakie wino do rybek?

Dzisiaj chciałabym napisać odrobinę o tym jakie wino do ryb. Oczywiście nie chcę się tu wymądrzać i pouczać innych dlatego moje propozycje będą luźne i niezobowiązujące! Musicie pamiętać, że należę do osób, które lubią jeść i pić to co smakuje IM najbardziej ;). Czyli na przykład nawet jeżeli do czerwonego mięsa zaleca się wytrawne wino, ja mogę polecać pół wytrawne albo słodkie! No może z tym słodkim to trochę przesadziłam ale jednak będę się trzymać tego co podpowiada mi mój gust i moje podniebienie ;). Tak więc jakie wino polecam do rybek? Zdecydowanie wino białe pół wytrawne! Tak wiem, nie zabłysnęłam 😉 hahahaahaa ale już uzasadniam swój wybór. Otóż wino białe jest zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż wino czerwone. Ryba jest dosyć delikatna w smaku pomimo swojego charakterystycznego posmaku. A nie chcemy przecież, żeby wino zabiło nam smak potrawy! Wino jest dodatkiem do dań, który powinien jedynie wzbogacać smak potraw. Dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie przepadają za białym winem jest również wino różowe. Jest lekkie i delikatne czyli podobnie jak wino białe. Osobiście preferuję białe wina do dań rybnych jednak zdarza się, że sięgnę po różowe. O ile się nie mylę, ostatnio jak zrobiłam łososia na parze jako dodatek postawiłam właśnie wino różowe. Znajomi stwierdzili, że to bardzo dobry wybór, a niektórzy wręcz postanowili, że od tej pory do ryb będą pili wyłącznie różowe winko! Generalnie należy pamiętać, że warto słuchać swojego podniebienia ;). Wychodzę z założenia, że ono nigdy nie kłamie ;).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Leave a Comment