Jego wysokość szampan

Szampan to wyjątkowy rodzaj wina. Delikatny, orzeźwiający i te bąbelki uderzające do głowy… Których liczbę szacuje się na 3 miliony w jednej lampce! Swoją drogą, ciekawe jak to policzono? Czym jest prawdziwy szampan i jak powstaje?

Szampan, Szampania i metoda szampańska

champ21Szampan w oryginalnej nazwie Champagne to wino pochodzące z rejonu Szampanii, produkowane według ścisłej receptury szampańskiej. Szampania położona jest w północno-wschodniej części Francji. Przy produkcji szampana używa się jedynie dopuszczonych odmian winorośli, są to najczęściej: Chardonnay, Pinot noir oraz Pinot Meunier. Regulowany jest sposób uprawy winorośli oraz stosowane są ograniczenia wielkości zbiorów z jednostki powierzchni uprawy. Zbiór winogron odbywa się jedynie ręcznie, tak by winogrona dotarły w nienaruszonym stanie do miejsca tłoczenia. To bardzo ważne, by zewnętrzna skórka winogron nie zabarwiła bezbarwnego soku. Metoda szampańska polega na podwójnej fermentacji moszczu- pierwszej w kadziach a drugiej już w samych butelkach. Pierwsza fermentacja tzw. alkoholowa jest taka sama jak w przypadku produkcji win niemusujących.

Powstanie „bąbelków”

champagne flutes touchingDrugiej fermentacji tzw. pienistej zawdzięczamy powstanie przyjemnych dla podniebienia pęcherzyków dwutlenku węgla. Wino po pierwszej fermentacji butelkuje się, następnie dodaję drożdże oraz cukier. Tak przygotowane butelki przechowuje się na specjalnych pulpitach, gdzie leżą nachylone szyjką w dół. Codziennie porusza się butelkami, przekręcając je szybkim ruchem o ¼ obrotu, w celu oddzielenia powstającego osadu. Zbierający się w ten sposób w szyjce butelki osad należy usunąć. W jaki sposób? Każdą szyjkę butelki zanurza się w kąpieli chłodzącej (solanka o temperaturze -25 st. Celsjusza), która powoduje zamrożenie osadu. Zamrożony osad jest wyrzucany przez gaz pod ciśnieniem. Pozostaje tylko uzupełnić utraconą objętość szampana starym winem i cukrem. Ilość dodanego cukru decyduje o wyrobie finalnym, czy będzie to szampan surowy- brut, wytrawny- sec czy półwytrawny- demi-sec. Następnie zamyka się butelkę specjalnym, korkiem z dębu korkowego w kształcie grzyba, rosnącego w ciepłym klimacie Morza Śródziemnego. Pozostaje tylko zabezpieczenie korka plecionką z drutu i ostatni etap- dojrzewanie szampana.

Działanie szampana

Jak widać produkcja szampana jest dość skomplikowana, nie ma co się dziwić, że prawdziwy szampan do tanich przyjemności nie należy. Wyjątkowość szampana to także jego specyficzne działanie o czym mówią słowa Henri Vidal: „Przy białym winie myśli się o głupstwach, przy czerwonym winie mówi się głupstwa, przy szampanie robi się głupstwa”.

Leave a Comment