Kilka ważnych wiadomości dla smakoszy wina

Aby cieszyć się pełnią smaku ulubionego wina należy pamiętać o kilku zasadach podawania i serwowania wina. Urządzając przyjęcie lub po prostu serwując trunki znajomym należy pamiętać cztery żelazne zasady: po pierwsze- wina białe podajemy przed czerwonymi. Dlaczego? Ponieważ białe wina są lekkie, delikatne i doskonale pasują do przekąsek. Po drugie wina młode podajemy przed starszymi, ze względu na fakt, że wina młode są łagodniejsze w smaku. Po trzecie wina wytrawne podajemy przed słodkimi. Kolejność ta jest stosowana ze względu na następstwo po sobie dań- zaczynając od win lekkich do przekąsek, poprzez wina wytrawne, cięższe do dań głównych, a kończąc na winach słodkich podawanych do deserów.
Klasyfikacje win
Podstawową klasyfikacją win, widoczną na pierwszy rzut oka jest klasyfikacja wg barwy na wina białe, różowe oraz czerwone. Różnice w ich produkcji postaram się zmieścić niebawem. Które z win można uznać za wytrawne, a które słodkie? Winiarze opierają się na następującej klasyfikacji:

  • wina słodkie, o zawartości cukru 8-16%
  • podawaniepółsłodkie 4,5-7,5% cukru
  • półwytrawne 2-4% cukru
  • wytrawne 1,5% cukru

Podział win w zależności od zawartości alkoholu:

  • lekkie o mocy 9-14% alkoholu
  • średnio mocne 11-14% alkoholu
  • mocne 14-18%alkoholu
  • wzmocnione powyżej 18% alkoholu.

Ponadto można wyróżnić wina spokojne, musujące (do których zaliczymy szampana) oraz musujące gazowane.
temp.Temperatura konsumpcji win
Nie mniej ważna od kolejności podawania jest temperatura konsumpcji win. Ogólnie należy pamiętać, że w najniższej temperaturze podajemy wina musujące ok.5-7 st.C. W nieco wyższej temperaturze serwujemy wina białe 8-12 st.C. Wina czerwone najlepiej smakują w temperaturze 16-18 st.C. Co mogłoby się wydarzyć gdybyśmy przechowywali nasze ulubione, czerwone wino w lodówce? Gwałtowne zmiany temperatury mogą spowodować „złamanie wina” czyli zmętnienie lub wystąpienie opalizacji. W za niskiej temperaturze wino czerwone uzyska kwaśny smak, w za wysokiej- mdły.

Mając na uwadze zasady serwowania win nie zapominajmy, że przede wszystkim liczy się towarzystwo! Wino najlepiej smakuje wśród bliskich sercu osób.

Leave a Comment