Kiperzy

Wiecie coś o degustatorach wina? Ja mam podstawową wiedzę na ten temat dlatego chętnie się nią z wami podzielę. Będzie to taka krótka informacja o tym kto to jest degustator i na czym jego praca polega. Zacznę może od tego, że degustacją win zajmują się tzw. kiperzy. Co dokładnie oceniają kiperzy? Totalni laicy wiedzą, że podczas degustacji ocenia się smak wina ale na pewno niektórzy z was wiedzą, że nie tylko. Podczas profesjonalnej degustacji wina oceniamy takie walory jak barwa/kolor, wygląd, smak i oczywiście zapach. Profesjonalny kiper doskonale zna procedury degustacji i potrafi bezbłędnie opisać konkretne wino. Warto zauważyć, że kiperzy muszą mieć bardzo wyczulone zmysły wzroku, smaku i powonienia więc nie każdy (pomimo szczerych chęci) nadawałby się do tej pracy. Osobiście kiedyś się zastanawiałam nad tą profesją ale chyba mój zmysł powonienia nie jest na tyle dobry abym została profesjonalnym kiperem. Z kolei coś co na pewno ułatwiłoby mi zostanie zawodowym kiperem to doświadczenie i mocna głowa ;). Wbrew pozorom moi drodzy to bardzo ważne! Nie wiem czy wiecie ale tzw. „mocna głowa” to nie mój wymysł – te to cecha, którą każdy profesjonalny kiper musi posiadać. Dlaczego? Otóż wyobraźcie sobie sytuację degustatora, który po kilku lampkach jest po prostu pijany. Stan upojenia alkoholowego skutecznie uniemożliwiłby mu pracę ;). Dlatego wszystkim tym, którym się wydaje, że praca degustatora to praca idealna – wydaje się źle! Praca kiperów to wymagająca praca, która dodatkowo jest cały czas oceniana bo w końcu to my czytamy etykiety przed zakupem ;).

Źródło ikony wpisu: stylzycia.newsweek.pl

Leave a Comment