Kozi ser i wino=kolacja na dziś

22Piliście kozie mleko? Pewnie większość z Was tak. Jest bardziej tłuste, wyrazistsze niż mleko krowie. Szczerze mówiąc ja nie przepadam za mlekiem kozim, ale sery… Sery to już inna bajka.

Ser kozi i jego właściwości

fmhJeśli chodzi o smak to sytuacja wygląda analogicznie do mleka. Jest to serek ostrzejszy, charakterystyczny. Można powiedzieć, że do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze białko, tłuszcze oraz węglowodany. Sery te zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak cynk,wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A. Przy czym sery kozie są wysoko kaloryczne. Ser kozi miękki w 100 gramach kryje 18,5 g białka, 21,1 g tłuszczu oraz 0,9g węglowodanów.

Kolacja z serkiem kozim w roli głównej

33Polecam bardzo szybki i prosty przepis na kolację- zapiekane pomidory faszerowane serem kozim. Przygotowujemy cztery duże pomidory, wyrzucamy z nich środki. Farsz będzie stanowić ok 100g miękkiego sera koziego oraz czerwona, konserwowa papryka. Ser doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieszamy z przygotowaną papryką. Napełniamy pomidory farszem. Posypujemy bułką tartą, posiekaną świeżą bazylia oraz polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku ok. 10-15 minut, do zarumienienia bułki. Gotowe. Jeszcze tylko dobre wino współgrające z daniem-Cabernet Sauvignon Crianza 2009. Czerwone, mocno wytrawne pełne w smaku wino. Mocno wytrawny początek szybko zostaje przesłonięty ciemnym owocem z delikatną słodyczą beczki, w tle delikatne taniny.

Leave a Comment