
We wcześniejszych postach można było się dowiedzieć jak i z czego produkuje się miody pitne, jakie są ich rodzaje oraz inne wiadomości. Czas chyba w końcu przejść do najprzyjemniejszej części i zacząć degustować miody pitne? W końcu tyyyyle już o nich wiemy.
Doradzą eksperci

Ja osobiście nie jestem największym smakoszem miodów pitnych, dlatego posłużę się opinią ekspertów. I to nie byle jakich! Przedstawię wyniki XVI Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich. Co prawda konkurs odbył się już kilka lat temu, jednak nie mogłam odnaleźć „świeższych” wyników tego plebiscytu.
Kategoria czwórniak
– złoty medal: Perła w Koronie (TIM S.A.),
Kategoria trójniak
– złoty medal: Kasztelański (TIM S.A.),
– srebrny medal: Grzaniec Polski (Spółdzielnia Pszczelarska Apis),
Kategoria dwójniak
– złoty medal: Dominikański (Spółdzielnia Pszczelarska Apis),
– srebrny medal: Maliniak (Pasieka Jaros Maciej),
Kategoria półtorak
– złoty medal: Jadwiga (Spółdzielnia Pszczelarska Apis).

Jak widać największą popularnością cieszą się miody pitne ze Spółdzielni Pszczelarskiej Apis. Ale muszę dodać, że warto skosztować nowinki wśród miodów pitnych czyli musującej wersji tego trunku- dwójniak musujący – Lipiec Perlisty z Pasieki Jaros. Trzeba dodać, że komisja konkursowa jest nie byle jaka i warto posłuchać głosu fachowców. W skład Komisji Konkursowej wchodzą weryfikowani degustatorzy: niezależni eksperci, przedstawiciele nauki i doświadczeni technolodzy z branży.