Kumala Western Cape Caberner Sauvignon Shiraz – wino z RPA

Co powiecie na wino z RPA – Kumala Western Cape Caberner Sauvignon Shiraz? Mieliście okazję pić wino pochodzące z Republiki Południowej Afryki? Przyznam szczerze, że ja dopiero kilka lat temu kupiłam swoją swoją pierwszą butelkę. Nie wynikało to z faktu, że omijałam wina z RPA bo mi nie smakowały czy też z powodu innych uprzedzeń! Po prostu tak bardzo skupiłam się na winach włoskich, hiszpańskich, francuskich i oczywiście tych z Chile, że nie miałam, kiedy zaopatrzyć się w butelkę z RPA. Pamiętam, że jak w końcu kupiłam swoją pierwszą butelkę było to Kumala Western Cape Caberner Sauvignon Shiraz. Oczywiście jest to wino czerwone, wyrawne ;). Co znajdziemy w oficjalnym opisie Kumala Western Cape Caberner Sauvignon Shiraz? Przede wszystkim jest to wino dobrze zrównoważone z niesamowicie długą i jednocześnie aksamitnym finiszem. Zdecydowanie przeważają czerwone, dojrzałe owoce. Na etykiecie znajdziemy informację, że jest to bardzo bujny bukiet ;). Wino pochodzi z Republiki Południowej Afryki z regionu Western Cape, a jego producentem jest Constellation Europe Limited. Szczep winogron to Cabernet Sauvignon, Shiraz. Zawartość alkoholu wynosi 14%. Sugerowana temperatura podawania to aż 17 stopni! Kumala Western Cape Caberner Sauvignon Shiraz polecane jest do czerwonych mięs. Butelka o pojemności 750 ml w cenie około 35 złotych. Moja opinia? Wino faktyczcie jest mocno owocowe z charakterystyczną nutą dla win wytrawnych dlatego będzie idealne do czerwonych mięs. Ja uwielbiam takie wina łączyć z pleśniowymi serami ;). Moją jedyną uwagą w przypadku tego wina jest niższa temperatura podawania. Polecam 14 stopni.

Źródło ikony wpisu: shop.muncha.com

Leave a Comment