Lekarstwo w kieliszku

Kolejny post o działaniu prozdrowotnym czerwonego wina. Jak można nie upowszechniać wiedzy na temat tak doskonałego i zdrowego trunku?

Udokumentowane badania potwierdzają że czerwone wino:

1wspomaga powstawanie dobrego cholesterolu HDL i niszczy zły cholesterol LDL
 rozrzedza krew
 zapobiega sklejaniu się czerwonych krwinek oraz tworzeniu się skrzepów , udarowi mózgu
 leczy procesy zapalne w naczyniach krwionośnych

 zwiększa rozkurcz naczyń krwionośnych
 usprawnia przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen
 hamuje reakcje wolnorodnikowe – przyczynę starzenia się komórek i chorób nowotworowych
 przedłuża młody wygląd skóry, nawilża ją, odżywia, wzmacnia i wygładza (podawane
 wewnętrznie a nie w formie okładów)
 chroni przed uszkodzeniami słuchu na skutek hałasu i spowalnia proces zaniku słuchu postępujący wraz ze starzeniem się
 wspomaga leczenie niektórych chorób nowotworowych
2 chroni DNA przed uszkodzeniami
 wspomaga leczenie niektórych chorób neurologicznych np. Alzhaimera i Parkinsona
 działa odkażająco na układ pokarmowy
 poprawia ukrwienie mózgu i układu pokarmowego
 zwiększa wydzielanie śliny i żółci, co ułatwia trawienie
 zmniejsza ryzyko powstania kamicy żółciowej
 działa uspokajająco, reguluje cykl dobowy, ułatwia zasypianie
 zwiększa odporność organizmu na choroby
 ułatwia przyswajanie niektórych cennych minerałów z żywności
 reguluje ciśnienie tętnicze
 pobudza działanie nerek
 wzmacnia apetyt
 uczynnia gruczoł tarczycy i korę nadnerczy
 wzmacnia odporność organizmu na choroby serca i układu krążenia, choroby zakaźne i niedokrwistość
 neutralizuje niektóre szkodliwe skutki palenia papierosów
 działa korzystnie na wątrobę.

3Przytaczając własności zdrowotne wina należy wspomnieć o znaczeniu zawartego w nim alkoholu. Badania medyczne wykazują, że ten powszechnie potępiany składnik, spełnia w organizmie wiele pożytecznych funkcji, przede wszystkim rozszerza naczynia krwionośne, co powoduje szybszy przepływ krwi po organizmie, lepsze zaopatrzenie komórek w tlen i ich odżywianie i zwiększenie odporności. Delikatne drażnienie alkoholem ścian żołądka powoduje ponadto, że staje się on bardziej odporny na działanie kwasu żołądkowego, co pomaga zapobiegać chorobie wrzodowej. Nie pozostaje nic innego jak otworzyć butelkę ulubionego wina.

Źródło: Paprocki J. Szpital miłości. Przegląd Piekarski i Cukierniczy listopad 2011

Leave a Comment