Kolejny post o działaniu prozdrowotnym czerwonego wina. Jak można nie upowszechniać wiedzy na temat tak doskonałego i zdrowego trunku?
Udokumentowane badania potwierdzają że czerwone wino:
wspomaga powstawanie dobrego cholesterolu HDL i niszczy zły cholesterol LDL
rozrzedza krew
zapobiega sklejaniu się czerwonych krwinek oraz tworzeniu się skrzepów , udarowi mózgu
leczy procesy zapalne w naczyniach krwionośnych
zwiększa rozkurcz naczyń krwionośnych
usprawnia przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen
hamuje reakcje wolnorodnikowe – przyczynę starzenia się komórek i chorób nowotworowych
przedłuża młody wygląd skóry, nawilża ją, odżywia, wzmacnia i wygładza (podawane
wewnętrznie a nie w formie okładów)
chroni przed uszkodzeniami słuchu na skutek hałasu i spowalnia proces zaniku słuchu postępujący wraz ze starzeniem się
wspomaga leczenie niektórych chorób nowotworowych
chroni DNA przed uszkodzeniami
wspomaga leczenie niektórych chorób neurologicznych np. Alzhaimera i Parkinsona
działa odkażająco na układ pokarmowy
poprawia ukrwienie mózgu i układu pokarmowego
zwiększa wydzielanie śliny i żółci, co ułatwia trawienie
zmniejsza ryzyko powstania kamicy żółciowej
działa uspokajająco, reguluje cykl dobowy, ułatwia zasypianie
zwiększa odporność organizmu na choroby
ułatwia przyswajanie niektórych cennych minerałów z żywności
reguluje ciśnienie tętnicze
pobudza działanie nerek
wzmacnia apetyt
uczynnia gruczoł tarczycy i korę nadnerczy
wzmacnia odporność organizmu na choroby serca i układu krążenia, choroby zakaźne i niedokrwistość
neutralizuje niektóre szkodliwe skutki palenia papierosów
działa korzystnie na wątrobę.
Przytaczając własności zdrowotne wina należy wspomnieć o znaczeniu zawartego w nim alkoholu. Badania medyczne wykazują, że ten powszechnie potępiany składnik, spełnia w organizmie wiele pożytecznych funkcji, przede wszystkim rozszerza naczynia krwionośne, co powoduje szybszy przepływ krwi po organizmie, lepsze zaopatrzenie komórek w tlen i ich odżywianie i zwiększenie odporności. Delikatne drażnienie alkoholem ścian żołądka powoduje ponadto, że staje się on bardziej odporny na działanie kwasu żołądkowego, co pomaga zapobiegać chorobie wrzodowej. Nie pozostaje nic innego jak otworzyć butelkę ulubionego wina.
Źródło: Paprocki J. Szpital miłości. Przegląd Piekarski i Cukierniczy listopad 2011