Tym razem chciałabym podzielić się z wami swoją opinią na temat wina, które pochodzi z… Libanu. O ile się nie mylę będzie to moja pierwsza recenzja wina z tamtejszych rejonów. Pewnie się zastanawiacie dlaczego? Niestety wina z tego kraju nie są zbyt popularne, a do tego jeżeli już są dostępne w lokalnych winiarniach nie należą do najtańszych. W zeszłym tygodniu moja rodzinka zrobiła mi niespodziankę i zabrała mnie na wykwintną kolację z okazji moich imienin. W prezencie dostałam butelkę libańskiego wina, które zachwyciło moje podniebienie! Muszę przyznać, że wcale się nie spodziewałam dlatego postanowiłam podzielić się swoimi wrażeniami tutaj, z wami :). Udanej lektury kochani!
Wino Chateau Musar Red 2006 to wino czerwone, wytrawne, które pochodzi z Libanu, a dokładniej z regionu Doliny Bekaa. Producentem, jak wskazuje nazwa jest Chateau Musar. Wino Chateau Musar Red 2006 powstaje z trzech szczepów: będzie to mój ukochany Cabernet Sauvignon i dwa mniej znane: Carigan oraz Cinsault.
Chateau Musar Red 2006 ma piękną, mocno nasyconą i krwistą barwę. Zdecydowane nuty czarnych owoców z przewagą wiśni ale jednocześnie z wyraźnie wyczuwalną nutą cygara,, czekolady, a nawet tostów. W ustach jeszcze bardziej zaskakujące bo aromat wiśni miesza się ze smakiem czerwonych porzeczek i śliwek. Wspaniały długi finisz i bardzo aksamitne taniny. Wino Chateau Musar Red 2006 polecane jest do czerwonych mięs jak wołowina ale także do pasztetów i charakternych serów. Za butelkę tego cuda należy zapłacić około 210 zł. To wysoka cena jednak zdecydowanie odpowiednia do jakości.
Źródło zdjęć: google.pl