Wino, które dzisiaj opiszę dostałam w prezencie. Muszę przyznać, że nie pamiętam kiedy wybrałam wino australijskie, czerwone i wytrawne. Jeżeli chodzi o wina pochodzące z Australii zazwyczaj decyduje się na różowe lub białe. Wina czerwone, wytrawne, rezerwuję dla takich państw jak Chile, Włochy czy Francja. Zatem możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie, kiedy pierwszy łyk stał się początkiem mojej fascynacji Margaret River Cabernet Merlot ;).
Margaret River Cabernet Merlot to wino, które (jak już wyżej wspomniałam), pochodzi z Australii. Jest to wino czerwone, wytrawne z gatunku spokojnych. Połączenie moich dwóch ulubionych szczepów czyli Cabernet Sauvignon 55% oraz Merlot 34% to prawdziwy majstersztyk. To jednak nie koniec, Margaret River Cabernet Merlot ma w sobie 7% Caberbet Franc oraz genialny Malbec – 3%. Jest to wino z potencjałem leżakowania w typie Bordeaux. Piękny, głęboki wiśniowy kolor o bardzo mocnym bukiecie gdzie dominują aromaty śliwki, czarnej porzeczki oraz cedru. Okrągłe i jednocześnie wyważone. Leżakujące sześć miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Margaret River Cabernet Merlot jest produkowane w znanej winnicy Sandalford. Występuje w butelkach o standardowej pojemności – 750 ml. Zawartość alkoholu wynosi 14%. Sugerowana temperatura podawania – pokojowa. Idealnie komponuje się z daniami z czerwonego mięsa, dziczyzną oraz z dojrzałymi serami.
Zdecydowanie polecam Margaret River Cabernet Merlot. To mocne i charakterne wino, które idealnie sprawdzi się podczas eleganckiej kolacji ;).
Źródło zdjęć: crackawines.com.au