Na słodko

Mołdawskie wina cieszą się w Polsce dużą popularnością. Trudno się dziwić, kusi nie tylko dobra cena ale także bardzo przyzwoita zawartość butelki. Do najczęściej kupowanych win mołdawskich w Polsce należą słodkie. Bardzo rzadko zdarza mi się smakować słodkie wino dlatego postanowiłam skusić się na coś nowego. Mam nadzieję, że fani słodkich trunków to docenią ;).

Wino Kazayak Kagor Driada to wino mołdawskie. Winorośla uprawiane są w południowej Mołdawii, a dokładniej w regionie, który charakteryzuje się specyficznym, unikalnym mikrokliimacie. Kazayak Kagor Driada to wino słodkie, które jest produkowane w oparciu o dwa szczepy: Cabernet Sauvignon i Merlot czyli najbardziej popularne wśród win czerwonych, wytrawnych. Zawartość alkoholu wynosi 11%. Kazayak Kagor Driada występuje w butelkach o standardowej pojemności 750 ml. Temperatura serwowania wynosi od 16 do 18 stopni Celsjusza. Za butelkę Kazayak Kagor Driada należy zapłacić około 18 zł.

Kazayak Kagor Driada jest winem o intensywnej, czerwono rubinowej barwie. Wyraźnie wyczuwalne aromaty porzeczki przeplatają się z ostrym akcentem gęstej czekolady. Bardzo przyjemne taniny i aksamitny smak skuszą każdego fana słodkich trunków.

Moja opinia

Słodkie wina nie leżą w mojej naturze o czym zresztą wiecie ale Kazayak Kagor Driada to wino, które zdecydowanie wpadło w mój gust. Słodkie ale z wyraźnie wyczuwalną nutą ostrej czekolady, która delikatnie rozpływa się po podniebieniu. To wino zdecydowanie nadaje się na słodki wieczór serwowane jako aperitif ale także do deserów i owoców.

Źródło zdjęć: google.com

Leave a Comment