Wspominałam ostatnio o mleku i dobroczynnym działaniu kwasów CLA, ale to nie wszystko dobre co kryje w sobie mleko. Doskonałe właściwości ma także frakcja białkowa mleka. Mleko to doskonały napój a co najważniejsze jest powszechnie dostępny, znajdziemy go na wyposażeniu każdego sklepu spożywczego.
Nabiał i jego wartość

Mleko oraz jego produkty są doskonałym źródłem białka. Za wzorcowe białko uznawano białko jaja kurzego, jednak naukowcy podkreślili, że frakcja białek serwatkowych mleka ma jeszcze lepszy skład aminokwasowy białka niż to z jaja. Nic więc dziwnego, że preparaty z białek serwatkowych wykorzystują sportowcy jako najlepsze, bardo dobrze przyswajalne białko. Osobiście uważam, że można sobie kupić koncentrat czy izolat białek serwatkowych (WPC, WPI) i przygotowywać sobie na ich bazie wartościowe i smaczne koktajle.
Bogata frakcja
Białka serwatkowe mleka krowiego posiadają frakcje: albuminy (α-laktoalbuminę, β-laktoglobulinę oraz krowią albuminę serum), immunoglobuliny, protezopeptony, a także glikomakropeptydy, laktoferynę, czynniki wzrostowe, hormony i liczne enzymy – w tym lizozym. Każda z tych frakcji posiada osobne właściwości prozdrowotne. Uogólniając przypisuje się im funkcje: przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, antykancerogenne czy immunomodulacyjne. Istotne funkcje biologiczne mogą wykazywać nie tylko cząsteczki białek, ale także uwalniane z nich podczas trawienia w organizmie peptydy. Przykładowo z krowiej albuminy wyodrębniono bioaktywny peptyd serorfinę, która ma działanie agonisty opioidowego, czyli uśmierza ból. Im bardziej zagłębiam się w temat nabiału, tym jestem pod jego większym wrażeniem.
Po więcej oraz dokładniejsze informacje zapraszam tu: http://www.nutrilife.pl/index.php?art=138