Podczas produkcji czegokolwiek najważniejszy jest surowiec. Nie da się zrobić czegoś dobrego z czegoś „byle jakiego”! Taka sama zasada obowiązuje w winiarstwie, dlatego bardzo ważna jest uprawa, pielęgnacja i zbiór winorośli, jak również ich rodzaj. O rodzajach winorośli i ich właściwościach będą najbliższe posty.
Szczepy białych winogron, po pierwsze Chardonnay
Wyróżniamy ok. 5000 odmian winorośli i od nich wywodzi się kilkadziesiąt szczepów mających znaczenie dla współczesnego winiarstwa. Aż tyle? Tak, tak. Zacznijmy od szczepów białych winogron. Król królów białych winogron to Chardonnay, uprawiany praktycznie na całym świecie. Właśnie z tego szczepu produkuje się szampana. Jego cechą charakterystyczną są: owocowy charakter (jabłka, owoców tropikalnych), treściwość i krzepkość. Jeżeli lubisz wina aromatyczne, trochę korzenno-maślane w smaku – poleca sie Chardonnay. Wino Chardonnay jest wytrawne, ale łagodne, bez nadmiernej kwasowości. W Nowym Świecie coraz częściej produkuje się z tego szczepu również wina półwytrawne. Jakieś wady? Paradoksalnie jego powszechność, która skutkuje powiedzieniem wśród snobów- „Wszystko, byle nie Chardonnay”.
Po drugie Sauvignon Blanc
Ten szczep najlepiej udaje się we Francji (Bordeaux – Sancerre i Pouilly-Fume, Dolina Loary), północnych Włoszech (Trentino) i Nowej Zelandii (region Marlborough – wg niektórych najlepsze wina Sauvignon Blanc na świecie. Ze szczepu tego produkujemy wina lekkie lub średnie, zazwyczaj wytrawne, bardzo odświeżające w swoim charakterze, mocno kwaskowe, pełne aromatów agrestu, owoców cytrusowych i ziół. Obecna w nich zawsze nuta cytrusowa sprawia, że doskonale komponuje się z owocami morza i daniami kuchni azjatyckiej. Sauvignon Blanc jest przy tym szczepem trudniejszym niż Chardonnay i wina z niego nie każdemu przypadają do gustu.
A trzeci Riesling
Szczep ten uprawia się przede wszystkim w Niemczech nad Renem i Mozelą, w Alzacji oraz w Austrii. Ze szczepu Riesling można robić wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie – w zależności od czasu zbioru i przebiegu winifikacji. Jego typowe aromaty to brzoskwinia i grejpfrut, choć wprawny nos spostrzeże również nuty kwiatów. Jakie niedrogie wina można polecić z owych szczepów? Chilijskie Ventisquero Chardonnay Classico z Centrum Wina za 36 zł, nowozelandzkie Rose Creek Sauvignon Blanc Marlborough z Lidla za zaledwie 30 zł i mozelski Riesling Rudolf Müller Kabinett z Wine4You za 25 zł.
Źródło: Winny maniak. Szczepy winorośli (1), Przegląd techniczny, 11, 2008.