Jak nauczyć się rozpoznawać zapachy win? To bardzo trudna sztuka. Mało kto potrafi z zamkniętymi oczami zdefiniować rzeczy (kwiaty, owoce itp.) na podstawie ich zapachu. A co dopiero identyfikacja wielu przeróżnych woni z kieliszka wina? Bardzo ważna okazuje się pamięć węchowa.
Pamięć węchowa
Cóż to takiego? Jest to zdolność do zapamiętania wielu zapachów, ich identyfikacja i nazwanie. Bo co nam po niezwykłej wrażliwości węchowej jeżeli nie potrafimy nazwać danego zapachu. Jeśli chcemy poprawić swoją pamięć węchową sposób jest tylko jeden- ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć. Próbować, definiować i jeszcze raz próbować. Zgadywanie zapachów win może być doskonałą zabawą z przyjaciółmi.
Wzmocnienie zapachu wina
Jednym ze sposobów na wzbogacenie zapachu wina jest zakręcenie kieliszkiem. Ruch wina a poprzez to jego kontakt z powietrzem zdecydowanie potęguje jego aromat. Nie należy jednak co chwila kręcić kieliszkiem, wystarczy, że kilkukrotnie lekko zakołyszemy trunkiem. Inną metoda jest dekantacja, czyli ostrożne przelewanie wina z butelki do karafki. W trakcie dekantacji część związków chemicznych łączy się z tlenem z powietrza. Potocznie mówi się, że wino „rozwija się” lub „otwiera”. Jej efekty bywają jednak różne, dlatego metoda ta posiada przeciwników. W przypadku win starych dekantacja bywa jednak ryzykowna. Są delikatne i kruche. Szok tlenowy może pozbawić je resztek bukietu i aromatu. Oczywiście, dekantacja bywa niekiedy konieczna – przelewając wino do karafki pozbywamy się osadu, który zostaje w butelce.
Typowe zapachy win z danego szczepu winogron
Chardonnay– bardzo zróżnicowany, zależny od regionu; produkcji i czy było starzone w beczce: owoce tropikalne, jabłka, figi, grapefruity, brzoskwinie, także miód, gałka muszkatołowa, wanilia, masło. Chablis – krzemień.
Gewürztraminer -płatki róży, grapefruit
Riesling- intensywnie owocowy: limonka, cytryny, jabłka, brzoskwinie, kwiaty, w miarę starzenia się dochodzi zapach miodu, grzanek, w ostatnim etapie nafty
Sauvignon Blanc– owoce cytrusowe, melon, trawa, zielony groszek
Cabernet Sauvignon -czarne porzeczki, jeżyny, w miarę starzenia wanilia, dym, imbir, cedr, tytoń, grzyby, ziemia
Merlot– jagody, jeżyny, wiśnie, śliwki, fiołki
Pinot Noir -truskawki, wiśnie, niekiedy fiołki i róże, w miarę dojrzewania śliwki, korzenie, czekolada
Syrah (Shiraz)- czarne porzeczki, borówki, pieprz, w miarę starzenia smoła, skóra, dym
Zinfandel- owoce leśne, śliwki, wiśnie, przyprawy (goździki, cynamon)
Źródło: Paprocki J.: Jak pić wino. Zapach. Przegląd Piekarski i Cukierniczy czerwiec 2011