Poszukuje właśnie idealnych kieliszków do mojego ulubionego czerwonego,wytrawnego wina. Muszą być przezroczyste, żebym mogła oglądać głębię barwy wina, ale nie zwykłe. Poszukuje kieliszków wyjątkowych… Może kryształowe?
Przy okazji omówimy dobór szkła do rodzaju wina.
Wina czerwone
Kieliszki do białego wina należy napełniać najwyżej do połowy, natomiast kieliszki do wina czerwonego napełniamy w około 1/3 pojemności. W przypadku szampana, można napełniać kieliszek do większej objętości około 3/4. Ogólnie uważam, że do wszystkich win najlepsze jest szkło bezbarwne, tak by móc ocenić barwę wina. Ale grawer czy ozdobna nóżka jak najbardziej wskazane! Do win czerwonych używa się kieliszków na niższej nóżce. Są to kieliszki bardziej „pękate” aniżeli do win białych i bardziej ozdobne. Kieliszek napełniony czerwonym winem trzymamy za kielich. Dlaczego? Otóż wino czerwone konsumujemy w wyższych temperaturach i ogrzewanie go w dłoni sprzyja rozwinięciu bukietu.
Wina białe
Wina białe najlepiej pasują do kieliszków na wysokiej, delikatnej nóżce. Kształt tulipana, podobnie jak w przypadku win czerwonych, z tą różnicą, że owy tulipan powinien być smuklejszy. Wina białe trzymamy za nóżkę kielicha. Tak, by nie ogrzewać trunku.
Szampan
Szkło do szampana jest niezwykle ważne i odpowiednie dla tego rodzaju wina. Kieliszki do szampana muszą być wysokie i smukłe. W żadnym wypadku nie rozszerzające się ku górze! Kieliszki w kształcie odwróconego stożka są zarezerwowane dla Martini z oliwką. Gdy wlejemy szampana do takiego kieliszka zawarty w nim dwutlenek węgla szybko się ulotni, w przeciwieństwie do kieliszków smukłych. W przypadku szampana również pamiętajmy o zasadzie by trzymać kieliszek tylko i wyłącznie za nóżkę.