Kolejny przysmak- Panettone, przepyszna drożdżowa babka z dodatkami w środku. Kolejny post o smakołykach… Widać jaki ze mnie łasuch 🙂
Babka na Boże Narodzenie?
Włosi właśnie taką babkę uznają za tradycyjny przysmak tychże Świąt, ba bez tej niepozornej babki Święta byłyby już nie te… Nam babka bardzie kojarzy się z tradycją wielkanocną, ale cóż- co kraj to obyczaj. A więc przygotujmy sobie 40 minut na wykonanie tego pysznego ciasta.
Produkty do Panettone
3 ,5 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 10 łyżek cukru, szklanka mleka, kostka masła (20 dag), 5 żółtek , gałka muszkatołowa, skórka otarta z 1 cytryny , po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej, 15 dag rodzynek, masło do formy, sól.
Długie oczekiwanie warte efektu
Drożdże mieszamy z 4 łyżkami letniej wody i odstawiamy na 30 minut. Mąkę koniecznie przesiewamy, mieszamy z cukrem, szczyptą soli. Tworzymy zagłębienie w wymieszanych składnikach, gdzie wlewamy mleko i rozczyn drożdżowy, mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Dodajemy stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiamy, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. I najgorsze- wiadomo, ciasto drożdżowe potrzebuje czasu- odstawiamy na 6 godzin.
A poźniej…
Po oczekiwani do ciasta wsypujemy skórki: pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagniatamy. Formujemy kulę, przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej rulonem z pergaminu, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Powierzchnię ciasta nacinamy na krzyż i pieczemy 50 minut w temperaturze 200°C. A mój patent jest taki, że robię Panettone w foremkach do muf finek. Są wtedy takie podzielne i moim zdaniem ciekawsze! Na koniec do kieliszków nalewamy czerwone, słodkie mołdawskie Monastyrskyi Retsept Kagor. Wino charakteryzuje się głębokim, rubinowym odcieniem oraz pełnym, harmonijnym smakiem przypominającym czarną śliwkę. I rozpływamy się z rozkoszy smaku cista z winem!