Pasta ze szpinakiem do czerwonego winka

Idealne wino do kuchni włoskiej? Oczywiście czerwone i wytrawne! W związku z tym, że uwielbiam wszystko co włoskie postanowiłam wam dzisiaj sprzedać pomysł na pyszną i szybką pastę czyli przepis kuchni włoskiej. Jako, że studiowanie pochłaniało zawsze mnóstwo czasu musiałam nauczyć się gotować coś na szybko. Jednak niezwykle istotne jest dla mnie to aby były to posiłki zdrowe i przygotowywane na bieżąco dlatego też postanowiłam nauczyć się robić coś pysznego w ekspresowym tempie ;). Na drugim roku dostałam od przyjaciółki książkę z przepisami kuchni włoskiej i zaczęłam ostro gotować.

Moje ulubione danie to makaron ze szpinakiem, czosnkiem i parmezanem. Danie przyrządza się dosłownie w piętnaście minut. Naturalnie do tego dania winko jest obowiązkowe! Najlepsze mocno schłodzone i wytrawne. A jak przygotować pastę? Paczkę makaronu gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i drobno kroimy kilka ząbków czosnku. Na paczkę świeżego szpinaku daję trzy ząbki. Czosnek drobniutko kroimy i podsmażamy. Po dwóch minutach intensywnego mieszania dodajemy liście szpinaku. Całość trzymamy na ogniu około 10 minut aż do momentu, kiedy szpinak będzie mięciutki. Po tym czasie dodajemy słodką i rzadką śmietanę. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około pięć minut. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wszystko dobrze mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem. Można posypać świeżą pokrojoną bazylią!

Prawda, że proste? I kto powiedział, że studenci nie potrafią gotować ;).

Źródło ikony wpisu: whatdidyoueat.typepad.com

Leave a Comment