O ile się nie mylę (jeżeli tak to poprawcie ;)) nie miałam jeszcze okazji opisywać żadnego wina pochodzącego z Urugwaju. Muszę przyznać, że w całym swoim życiu próbowałam win z tego regionu może raptem kilka razy. Prawdopodobnie spowodowane jest to tym, że półki w sklepach z winami raczej nie uginają się pod ciężarem win z Urugwaju, a w związku z tym jest mały wybór i w końcu zawsze pada na wino z Chile, Włoch czy chociażby Francji ;). Jednak moja ostatnia wizyta w sklepie skończyła się trochę inaczej niż zwykle bo wyszłam z ciekawym – innym zakupem. Sprzedawca namówił mnie na wino urugwajskie. Czy to był dobry wybór? O tym już za chwilę ale najpierw podam wam oficjalne info o Peublo Del Sol Reserva Shiraz Tannat.
Peublo Del Sol Reserva Shiraz Tannat to wino pochodzące z Urugwaju z regionu Carnelones. Producentem jest Almena S.A. Peublo Del Sol Reserva Shiraz Tannat to czerwone, wytrawne i spokojne wino, które nadaje się do leżakowania. Cechą charakterystyczną jest jego intensywny, owocowy smak i sprężysta ale jednocześnie miękka tanina! Aromat wina Peublo Del Sol Reserva Shiraz Tannat przenosi nas do babcinej spiżarki ze smacznymi konfiturami. Sugeruje się serwować je do jagnięciny, czerwonego mięsa oraz kaczki. Występuje w standardowej butelce o pojemności 750 ml. Zawartość alkoholu to zaledwie 12,5% dlatego jest idealne do potraw. Peublo Del Sol Reserva Shiraz Tannat podajemy w temperaturze około 17 stopni.
Moja ocena?
Wino faktycznie mocno owocowe ale z charakterystyczną nutą dla win wytrawnych. Serdecznie polecam wszystkim, ponieważ jest delikatne i idealnie wyważone.
Źródło zdjęć: winezja.pl, pinterest.com