Półwytrawna Kadarka

Znacie wino Kadarka? Myślę, że zdecydowana większość Polaków dobrze wie co to za winko ;). Kadarka to wino, które należy do win tanich ale za to bardzo smacznych. W mojej opinii wino Kadarka jest bardzo podobne w smaku do wina, które zdążyłam ostatnio opisać czyli do pamiętnej Sofii. Myślę, że w poszukiwaniu dobrego, przyjemnego wina stołowego śmiało można się pokusić o wybór Kadarki. Cena jest bardzo zachęcająca bo wino dostaniemy już w okolicach dwudziestu złotych! Podobnie jak Sofia, Kadarka gościła w moim kieliszku bardzo często kilka lat temu, jeszcze w czasach studenckich :). Myślę, że jest to logiczne z uwagi na niską cenę, a wiadomo, że studenci piją 'odrobinę’ więcej niż przeciętny Kowalski ;). Wracając do Kadarki to jest to wino bułgarskie, półwytrawne o bardzo ładnym, czerwonym kolorze. Nie wiem czy wiecie ale nazwa wina Kadarka to nie taka zwykła nazwa bo pochodzi od szczepu winorośli o wdzięcznej nazwie Kedar. Z ciekawostek, którymi mogę się z wami podzielić to, że Kadarka na początku była wytwarzana wcale nie w Bułgarii, a na… Węgrzech. Profesjonalni winiarze twierdzą, że wina węgierskie są lepsze od win bułgarskich jednak ja uważam, że obecnie nie ma to już tak dużej różnicy, ponieważ mamy wybór jest tak ogromny, że każdy znajdzie coś dla siebie z każdego rodzaju. Kadarkę jest idealna do serów pleśniowych, żółtych ale także do pieczonych czy grillowanych mięs. Temperatura w jakiej powinniśmy podawać to bułgarskie wino to około 14 stopni. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji próbować to gorąco polecam bo jest to wino na każdą kieszeń, a do tego zaskakuje jakością :)!

Źródło ikony wpisu: alkoholowepogotowie.pl

Leave a Comment